La Unió Europea ha sol·licitat aquest dimarts davant els tribunals belgues que la farmacèutica AztraZeneca sigui condemnada a pagar una quantitat encara per determinar pels "danys i perjudicis" causats als Vint-i-set amb el retard en el repartiment de la vacuna contra el coronavirus. Es tracta de la segona demanda, que s'uneix a la causa civil iniciada fa setmanes per reclamar el lliurament urgent de les dosis pendents.
La Comissió Europea, que ha anat a la Justícia ordinària després de no aconseguir de forma amistosa que el laboratori complís el firmat, llança així un segon procés judicial per provar de forçar el lliurament dels 300 milions de dosi firmades amb AstraZeneca com a màxim fins al setembre.
Els advocats de l'Executiu comunitari han defensat en l'audiència pública celebrada aquest dimarts la urgència per resoldre aquest assumpte "en vista del seu impacte en vides humanes, en les llibertats fonamentals i a la campanya de vacunació".
Per la seva banda, la defensa de AstraZeneca ha posat en dubte que el cas hagi de resoldre's amb caràcter d'urgència ja que la Unió Europea ha aconseguit proveir-se a través d'altres laboratoris diferents que li permeten comptar amb una reserva "àmpliament suficient per la seva població".
El cas, als tribunals
La Justícia belga celebrarà ja el 26 de maig una primera vista per examinar el procediment d'urgència amb què Brussel·les va reclamar totes les dosis contractades immediatament, encara que tindrà un mes per prendre la decisió definitiva, segons han explicat fonts jurídiques.
En paral·lel, els advocats que representen l'Executiu comunitari i els Estats membre han presentat una segona demanda perquè la Justícia es pronunciï sobre el fons de l'assumpte, la qual cosa implica mesures cautelars per exigir el lliurament de dosi i l'accés a informació confidencial, i també una compensació que de moment s'ha fixat en "un euro provisional". La quantitat real es fixarà més endavant en el procés, quan s'avaluï les quantitats realment subministrades pel laboratori i el seu impacte a la campanya de vacunació de la UE.
El tribunal francòfon de primera instància de Brussel·les ha fixat per als dies 24 i 29 de setembre la vista per examinar aquest cas, per al qual les fonts consultades no esperen una decisió definitiva -més enllà de les cautelars sobre el lliurament de dosi- abans de la tardor de 2022.