L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha identificat una nova variant d'interès de la Covid-19. Es tracta de la lambda, una mutació del virus SARS-CoV-2 també coneguda com a andina o peruana. Tal com el seu nom indica, els primers casos van aparèixer al país sud-americà, però ja s'han detectat alguns casos residuals a Espanya.

Malgrat que a Europa l'atenció se centra en el creixement i la transmissibilitat de la variant delta, la lambda (C.37) suposa més del 70% dels contagis al Perú. Els primers casos es van notificar en aquest estat a finals d'agost del 2020, però ara la variant ha estat detectada a 29 països d'arreu del món, encara que la majoria dels casos s'han produït a Sud-amèrica. 

Ràpid creixement a Sud-amèrica

Per exemple, l’Argentina va informar d’una prevalença creixent de lambda des de la tercera setmana de febrer del 2021 i, entre el 2 d’abril i el 19 de maig del 2021: ara representa el 37% dels casos seqüenciats. A Xile, la prevalença de lambda ha augmentat amb el pas del temps i representa el 32% dels casos seqüenciats reportats en els últims 60 dies. Recentment també ha estat localitzada a Bolívia.

Pablo Tsukayama, coordinador de laboratori de Genètica Microbiana a la Universitat Cayetano Heredia de Lima, alerta en un fil de Twitter de la rapidesa amb què s'està estenent aquesta variant a Xile i que presenta mutacions que podrien ajudar-la a evadir la neutralització per anticossos. Amb tot, avisa que encara "hi ha moltes coses que no se saben d'aquesta variant". Tot i això, de moment un estudi de la Universitat de Xile difós a principis de mes ja alerta que la vacuna Coronavac és menys eficaç davant les variants lambda, gamma i alpha.

Un brot de 90 casos

Pel que fa a Espanya, el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries assenyala que la variant lambda només s'ha localitzat en menys d'1% dels casos seqüenciats. Amb tot, ha estat inclosa entre les variants d'interès, una classificació que es reserva a les variants que podrien tenir un impacte en la situació epidemiològica a Espanya o per a les quals hi ha indicis d'un increment en la transmissibilitat, la severitat o que podrien escapar a l'efecte de les vacunes.

Malgrat que ara mateix l'impacte és residual, per sota de l'1%, segons les dades disponibles a SiViEs, s'han notificat diversos brots a Cantàbria on estava implicada aquesta variant. El més gran d'aquests és de 90 casos.
 

Imatge principal, laboratoris Reig i Jofé, on produeixen vacunes contra la Covid-19 / ACN