Les persones amb el VIH multiresistents tenien, fins a la data, molt poques opcions terapèutiques i un pronòstic complicat, el que deriva que es trobin en una situació de gran vulnerabilitat. Tanmateix, des de l'1 de juliol la realitat ha canviat per als pacients espanyols amb el VIH multiresistents gràcies a lenacapavir, el primer fàrmac finançat al nostre país, desenvolupat per Gilead Sciences, que s'administra per via subcutània dues vegades a l'any.
Tal com ha afirmat avui Pau Arbós, director de la Unitat del VIH de Gilead España i Portugal, durant la trobada 'Multiresistència a fàrmacs en el VIH: un gran repte clínic i de salut pública', "portem molt temps treballant en aquest fàrmac, hem testat més de 4.000 molècules per arribar al desenvolupament de lenacapavir. Però tenir un fàrmac amb un 83% d'eficàcia en aquests pacients multiresistents ha fet que aquests 16 anys hagin valgut la pena".
La baixa prevalença contrasta amb el gran repte que suposen les multiresistències a nivell clínic i per a la salut pública. Tenint en compte els objectius d'ONUSIDA 95–95–95 en el diagnòstic, tractament i supressió viral del VIH, "veure com lenacapavir aporta aquest plus en un grup tan reduït de pacients, ens impulsa a continuar millorant i contribuint a aquest objectiu", ha assenyalat Arbós, al que ha afegit que "podem dir que és una nova innovació de Gilead que respon al nostre compromís amb totes les persones amb el VIH, especialment les més vulnerables i amb més necessitats mèdiques no cobertes".
Espanya és el vuitè país al món en tenir accés finançat a lenacapavir (Sunlenca), afegint-se a EE. UU., França, Japó, Països Baixos, Israel, Suïssa i Itàlia.
Realitat complexa
Les persones que tenen el VIH multiresistent amb càrrega viral no suprimida tenen una probabilitat més gran de patir comorbiditats, infeccions oportunistes, progressió a sida, risc de mort i estan exposades a una toxicitat més gran. Segons la doctora Luz Martín Carbonero, especialista de la Unitat del VIH de l'Hospital Universitari La Paz de Madrid,' estan sotmeses a règims de tractament més complexos, amb més comprimits i més vegades al dia. "A més, en tenir el virus no controlat, el risc de progressió i el risc de transmissió augmenten en ells els problemes psicològics, el que comporta a un estrès emocional més gran|important."
Lenacapavir és un inhibidor de la càpside amb un mecanisme d'acció múltiple pioner, i sense resistències creuades conegudes amb altres classes de famílies d'antiretrovirals, que ha demostrat un 83% d'eficàcia en termes de supressió virològica administrat semestralment per via subcutània en combinació amb un tractament de base optimitzat després de 52 setmanes de seguiment, segons els resultats de l'estudi internacional 'CAPELLA'.
"Espanya ha estat un dels onze països participants en el desenvolupament de lenacapavir a través de CAPELLA", ha puntualitzat el doctor José Luis Blanco, especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona i investigador d'aquest assaig que va ser publicat a la revista 'The New England Journal of Medicine' el maig de 2022.
Respecto amb l'arribada de lenacapavir a Espanya, l'infectòleg apunta que és una gran notícia "perquè permetrà controlar la replicació viral en persones en qui això no es podia aconseguir per tenir un virus amb un alt nivell de resistències". Així mateix, el doctor Blanc ha destacat el seu interessant mecanisme d'acció "en actuar a diferents nivells del cicle vital del virus", així com la seva posologia, "en ser una injecció subcutània semestral que simplificarà la seva administració al pacient".
El doctor Blanco ha ressaltat, a més, que "és important destacar la tolerància del fàrmac perquè ha estat francament bona. De fet, tan sols una persona va deixar el tractament en la setmana 26 per un efecte advers lleu".
Salut pública
L'eficàcia del nou tractament té un impacte positiu en la vida de les persones amb el VIH, ajudant-les a aconseguir i mantenir un bon control de la càrrega viral, fent que aquesta romangui indetectable en les anàlisis de sang i, per tant, no puguin transmetre el virus, la qual cosa es tradueix també en un benefici en termes de salut pública.
En acabar, Pau Arbós ha recordat la trajectòria de Gilead en l'àmbit del VIH, on "portem 40 anys en la cursa del VIH. Tot i així, continuen existint necessitats clau a cobrir i des de Gilead continuem traient barreres perquè, en un futur el més proper possible, aconseguim eliminar el VIH".