Per què els homes i les dones reaccionen a vegades de manera diferent davant de determinades malalties com la Covid-19? Aquesta és una de les qüestions més importants en l'estudi de la genètica, perquè podria ajudar a personalitzar els hàbits de prevenció i millora de la salut de la població. En els últims temps, s'estan fent molts avenços en el coneixement del rol dels gens del cromosoma. Específicament en el dels homes, que podria explicar la raó d'aquestes diferències.

Aquest mateix mes de setembre, la revista Scientific Reports recull una interessant investigació duta a terme per la Universitat de Montreal, que aprofundeix en com els gens masculins al cromosoma Y permeten que les cèl·lules masculines funcionin de manera diferent de les femenines, segons expliquen els experts.

Home abrochándose la camisa

Homes i dones reaccionen de manera diferent davant d'algunes malalties

Els éssers humans tenim 23 parells de cromosomes, inclòs un parell de cromosomes sexuals. Mentre que les dones porten dos cromosomes sexuals X, els homes porten un cromosoma X i un Y. Aquest cromosoma masculí aporta gens de què manquen les dones. Encara que aquests gens masculins són presents a totes les cèl·lules del cos, el seu únic paper confirmat fins ara s'ha limitat essencialment a les funcions dels òrgans sexuals.

L'estudi

Per dur a terme la seva investigació, els experts de la Universitat de Montreal van realitzar una manipulació genètica que va deixar inactius dos gens masculins al cromosoma Y, alterant diverses vies de senyalització que juguen papers importants en certes funcions de les cèl·lules d'òrgans no sexuals. Per exemple, alguns dels mecanismes afectats podrien influir en la forma en què les cèl·lules dels cors humans es defensen d'agressions com la isquèmia (reducció de la irrigació sanguínia) o l'estrès.

A més, l'estudi també va demostrar que aquests gens masculins realitzaven les seves funcions reguladores d'una manera inusual en comparació amb els mecanismes que generalment utilitzen la majoria dels altres gens als cromosomes no sexuals. Així, en lloc d'activar específicament certs gens per acció directa a nivell del genoma, el cromosoma Y sembla afectar les funcions cel·lulars actuant sobre la producció de proteïnes.

Cadenes de l'ADN

Els homes moren més arran de la Covid-19

Segons els investigadors, el cert és que les funcions dels gens del cromosoma Y masculí fins ara no es coneixen bé, i podrien ser la clau que ajudi a respondre a preguntes que es qüestionen els científics des de fa moltes dècades. Els homes es diferencien de les dones en la manifestació, gravetat i conseqüències de la majoria de les malalties. I el millor exemple d'aquestes diferències la tenim amb la pandèmia de la Covid-19. Tal com demostren les estadístiques, la taxa de mortalitat de la malaltia és dues vegades més alta en homes que en dones.