La letalitat entre les persones infectades pel coronavirus a Espanya se situa entre un 0,8 i un 1,1%. Així ho afirma un estudi liderat per investigadors del Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), que també conclou que la letalitat de la Covid-19 és més gran en homes que en dones i que també varia en funció de l'edat. Més concretament, a partir dels 50 anys el percentatge de morts augmenta, fins a oscil·lar entre el 12 i el 16% entre majors de 80 anys.
El treball, publicat a la revista British Medical Journal, està realitzat a partir de les dades aportades pels més de 61.000 participants en les tres primeres rondes de l'Estudi Nacional de Seroepidemiología ENE-COVID, la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAU) i el Sistema de Monitoratge de la Mortalitat Diària (MoMo). Amb aquestes xifres, han pogut estimar el nombre de persones infectades a Espanya i comparar-ho amb les xifres de morts.
Menys d'una persona morta per cada cent persones infectades
De forma global, s'ha calculat una letalitat de menys d'una persona morta per cada cent persones infectades. Tot i això, el 0,8% de letalitat de la infecció estimada puja a l'1,1% si es refereix a l'excés de morts (per totes les causes, sigui per Covid-19 o no) durant la pandèmia.
Tanmateix, hi ha diversos factors que fan variar els percentatges. Per exemple, la letalitat de la infecció per SARS-CoV-2 és significativament més gran en homes (entre 1,1% i l'1,4%) que en dones (entre el 0,6% i el 0,8%), i augmenta de manera exponencial en les persones infectades per sobre dels 50 anys, de nou especialment entre homes. D'aquesta manera, per a pacients de més de 80 anys, la letalitat se situa entre l'11,6% i el 16,4% en homes, i entre el 4,6% i el 6,5% en dones.
En persones joves les xifres són molt menors; per exemple, en menors de 50 anys només es produeix una mort per cada mil persones, i en menors de 30, una mort per cada 10.000. D'aquesta manera, els resultats confirmen algunes dades ja observades al llarg de la pandèmia: la malaltia és més greu en les persones grans i els homes presenten més risc de morir després de ser infectats per SARS-CoV-2.
Especial atenció a les persones grans
Finalment, els autors consideren que l'especial atenció que mereixen les persones grans, que són el grup més vulnerable, no s'ha de traduir en una relaxació de les mesures i precaucions entre la resta de la població, ja que les altes taxes de transmissió i l'alt percentatge de susceptibilitat a la infecció poden continuar causant importants xifres de morts en la població general i en aquests col·lectius. Es pot recordar que a Espanya la major part de les persones grans viuen a les seves cases o amb la seva família.
Els signants assenyalen que és difícil establir comparatives amb altres estudis realitzats fins al moment en altres països. Les característiques de cada país, les diferents conseqüències de la pandèmia segons zones geogràfiques, la diversitat en vulnerabilitat social, les diferències poblacionals i la disparitat de sistemes sanitaris, entre altres factors, dificulten aquesta comparació.