Ensenya'm la llengua i et diré si tens coronavirus. Aquesta seria la frase que et diria la dermatòloga Almudena Nuño, de l'Hospital Universitari La Paz de Madrid, que ha desenvolupat tot un estudi on detalla les característiques de la llengua en els pacients Covid-19. A grans trets, la mida augmenta i es perceben lesions linguals com ara depapil·lació, és a dir, zones més llises, cosa que s'associa sovint a la pèrdua del gust. Aquest símptoma pot ser tant o més rellevant que tenir febre o tos.
La investigació es va dur a terme durant el mes d'abril a l'hospital de campanya d'Ifema. La doctora Nuño va ser voluntària en l'àrea de crítics i va decidir, de forma voluntària, aplicar els seus criteris de dermatologia per anar més enllà. El 25% dels contagiats presentaven alteracions a la llengua i la boca. Es van analitzar 666 pacients de pneumònia i els resultats s'han publicat a la revista científica British Journal of Dermatology. L’edat mitjana dels analitzats era de 55 anys, més dones que homes i provenien de l'Amèrica Llatina. La conclusió és clara: "La llengua permet fer una detecció precoç".
Les característiques més comunes són aquestes:
- Mucosa oral en 78 malalts, un 25,65%. La més freqüent és la papil·litis lingual transitòria anterior en forma d'U, estomatitis aftosa, mucositis, boca urent, llengua saburral i enantema.
- Sensació de cremor en un 7% dels enquestats.
- Descamació en un 25%. Pot provocar llagues o canvis en el color de la llengua.
- Aparició d'unes taques diferents i ben característiques, 15%.
En aquesta línia, han assenyalat que el coronavirus s'ha relacionat amb múltiples símptomes: respiratoris, trombòtics, neurològics, digestius o cutanis. Aquests últims s'han classificat en cinc tipus: lesions acroisquèmiques, lesions vesiculars, erupció urticarial, exantema maculopapular o lesions livedoides. No obstant això, fins a la publicació d'aquesta troballa científica, no s'havien considerat les alteracions orals.
Vigila les mans i els peus
A més, l'estudi també afegeix una altra observació en els palmells de les mans i les plantes dels peus, on pot haver-hi alteracions. Els dermatòlegs van detectar-ne en la pell a gairebé un 40% dels pacients, sobretot descamació (25%), taquetes de color vermellós o marró (15%) i una sensació d'ardor coneguda com eritrodisestèsia (7%). En total, gairebé la meitat dels malalts analitzats a Ifema presentaven símptomes a la pell o a la mucosa de la boca. Ara bé, els símptomes cutanis ja s'havien estudiat prèviament.
La fotografia mostra tots els símptomes. En el panell A, la glossitis amb indentacions laterals i papil·litis lingual transitòria anterior a causa de la inflamació de la llengua i el fregament amb les dents. A la B, glossitis amb despapil·lació irregular. El panell inferior mostra afectacions palmoplantars en pacients amb Covid‐19.
La C, són les màcules acrals de color vermellós a marró amb una lleugera descamació als peus d’un pacient. La patologia va excloure la pigmentació racial, que mostra infiltrats limfocítics lleus a moderats que envolten els vasos sanguinis i les glàndules sudorípares eccrines. I en la D, màcules acrals al palmell d’un pacient amb Covid-19 amb la mateixa histopatologia.