Les llistes d'espera madrilenyes per a intervencions quirúrgiques van tornar a descendir durant mes d'octubre, consolidant la seva tendència a la baixa. Madrid es manté com la comunitat líder en menor temps d'espera per a operacions, 72 dies per sota de la mitjana nacional que se situa en 121 dies.
L'espera mitjana per operar-se a Madrid es va reduir a 49 dies l'octubre, segons les últimes dades del Servei Madrileny de Salut, onze dies menys que el mes de setembre (60 dies); i més de 16 respecte al mes d'agost (65,23). En total, 78.526 persones es trobaven a l'octubre espera estructural per a intervencions quirúrgiques, el 48% amb una espera inferior al mes. Els últims mesuraments donen, a més, una disminució en altres paràmetres analitzats de la sanitat madrilenya, com un descens en el temps d'espera per a proves diagnòstiques (-7,27 dies), en el nombre de pacients pendents d'una visita a l'especialista (-11.080), així com en el temps que d'espera per a consultes externes (-6,86 dies).
Si comparem aquestes dades amb els últims obtinguts per les Llistes d'Espera del Sistema Nacional de Salut (SISLE), corresponents al mes de juny, Madrid és la comunitat que menor demora presenta per a operacions quirúrgiques, molt allunyada, a més, de la mitjana nacional de 121 dies, el que suposa un increment interanual de 9 dies. Després de la Comunitat de Madrid (CAM), els territoris on menys cal esperar per a una operació són el País Basc amb 61 dies; La Rioja amb 64 dies i Galícia amb 71 dies. A tot Espanya, 848.340 pacients estaven pendents d'una operació el mes de juny passat, un 3,4% més que en la mateixa data de 2023
Una dada preocupant és que el 20,5% dels pacients a Espanya espera més de sis mesos per ser operat, un percentatge que augmentat l'últim any en 3 punts percentuals. En contrast, Madrid ha aconseguit reduir aquest percentatge en el mateix període, fins a l'1%, d'octubre, (787 persones), i també respecte al mes anterior quan se situava en l'1,29% (1.039 persones).
A més, Madrid també és líder en menor temps d'espera per a gairebé totes les intervencions quirúrgiques: és la millor en Cirurgia General i Digestiu amb 43 dies; ORL (Otorrinolaringologia): 52 dies; Traumatologia: 48 dies; Urologia: 44 dies; Cirurgia Cardíaca: 35 dies; Cirurgia Maxil·lofacial amb 52 dies; Cirurgia Plàstica, amb 57 dies i Neurocirurgia, 58 dies. També és la primera, encara que comparteix lloc amb Aragó, en Ginecologia amb 38 dies.
HOSPITALS
Segons les últimes dades del Servei Madrileny de Salut, del conjunt d'hospitals de la comunitat, els de gestió mixta (publicoprivada) destaquen per ocupar els primers llocs en menor demora per a operacions. En concret, a l'octubre, l'Hospital Universitari General de Villalba, només va presentar una mitjana|mitja de 10,77 dies per a intervencions quirúrgiques; seguit de l'Hospital Universitari Infanta Elena amb 15,42 dies; l'Hospital Fundació Jiménez Díaz amb 15,98 dies i l'Hospital Universitari Rei Joan Carles amb 19,86 dies. Tots ells a més, redueixen els seus temps d'espera respecte al mes de setembre, el General de Villalba en 2,52 dies; l'Infanta Elena en 1,47; la Fundació Jiménez Díaz en 3,12 i, en el cas del Rei Joan Carles, fins a 5,14 dies menys.
De tots els hospitals de la xarxa madrilenya, cap centre no supera la mitjana nacional en llistes d'espera per a operacions, i fins i tot, l'Hospital Universitari Infanta Sofia, que és el de més temps de demora presenta a la regió amb 78,48 dies d'espera, es manté molt allunyat de la mitjana estatal.
La Conselleria de Sanitat segueix amb el seu pla per reduir les llistes d'espera en el període 2022-2024, amb un pressupost de 215 milions d'euros. L'objectiu és disminuir a la meitat els temps màxims d'atenció per a cirurgies, primeres consultes i proves diagnòstiques, establint un temps mitjà d'espera inferior als 45 dies.