El Ministeri de Sanitat vol donar la possibilitat als menors de 60 anys que ja porten una dosi d'AstraZeneca de posar-se una segona dosi del mateix vaccí si així ho sol·liciten. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha informat en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Sanitat que les comunitats autònomes han acceptat majoritàriament oferir a les persones en aquesta situació donar la possibilitat de vacunar-se amb AstraZeneca "amb consentiment informat".
La decisió, però, no està tancada, ja que segons ha explicat Darias la Comissió de Salut Pública l'haurà de debatre a finals de setmana i s'està pendent d'un informe del Comitè de Bioètica. Darias ha justificat donar la possibilitat de triar la vacuna contra el coronavirus a aquest grup de persones en tractar-se d'una "situació extraordinària i excepcional".
Amb tot, Darias ha defensat que no s'està donant la possibilitat de triar la vacuna. "Hem d'anar de la mà del Comitè de Bioètica per portar-ho a terme en les condicions de consentiment informat que estableixi el mateix òrgan. No és una qüestió d'elecció. La decisió de la Comissió de Salut Pública és administrar Pfizer, i només els que no la vulguin rebran AstraZeneca", ha assegurat.
Aval científic de la pauta mixta
Dimarts, la Comissió de Salut Pública va acordar vacunar amb Pfizer els menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d'AstraZeneca. La decisió es va prendre després que l'estudi Combivacs, on han participat l'Hospital de la Vall d'Hebron i el Clínic de Barcelona avales l'efectivitat de la mesura i assegures que té pocs efectes secundaris. Alemanya, França, Portugal, Suècia i Finlàndia també opten per combinar ambdues vacunes.
Darias ha defensat el fet que hi ha altres països que opten per aquesta pauta mixta de vacunació davant de preguntes dels periodistes i ha defensat la sobirania d'Espanya per prendre la decisió. "'L'Agència Europea del Medicament (EMA) va dir que serien les autoritats de Salut Pública, tenint en compte la situació de la Covid-19 i de la disponibilitat de vacunes, les que decidirien com s'actuaria", ha respost.
Així mateix, ha defensat l'aval científic de la decisió presa per Espanya. "El nostre país ha intentat adoptar la millor de les decisions intentant generar evidència científica a partir dels estudis observacionals, per exemple, que han fet altres països que van més avançats com França i pels estudis propis com el de la Carlos III", ha afegit.
Pendents de l'EMA per posar la vacuna de Pfizer a adolescents
Sobre la possibilitat d'inocular la vacuna de Pfizer a adolescents d'entre 12 a 16 anys, Darias ha destacat que si l'EMA ho aprova, Espanya estarà en disposició d'"abordar-ho abans de l'inici del curs escolar". Aquesta mesura va ser aprovada pels Estats Units fa una setmana.