La vacuna contra la Covid-19 de la Universitat d'Oxford i de la farmacèutica AstraZeneca no només protegeix contra el virus, sinó que també redueix la seva transmissió. Així ho revela un estudi pendent de validació publicat per investigadors de la universitat i el laboratori, que asseguren haver observat una reducció del 67% en els contagis després de la primera dosi en els voluntaris dels seus assajos al Regne Unit.
Fins ara, els estudis publicats feien referència a l'eficàcia de les vacunes per evitar la malaltia, però encara es desconeix si impedeixen que els vacunats s'infectin i siguin contagiosos de manera asimptomàtica.
Intervals entre dosi
Els investigadors també revelen en el seu treball que l'eficàcia de la vacuna de AstraZeneca és més gran a intervals més llargs entre les dosis. L'estudi, que està actualment en revisió per The Lancet, assenyala que l'efecte de l'interval de dosificació en l'eficàcia de la vacuna és pronunciat, amb una eficàcia de la vacuna que augmenta del 54,9% amb un interval de menys de sis setmanes al 82,4% quan se separen 12 o més setmanes.
També detallen que una sola dosi estàndard de la vacuna té una eficàcia del 76% en la protecció contra la Covid-19 simptomàtica durant els primers 90 dies després de la vacunació, una vegada que el sistema immunitari ha creat aquesta protecció 22 dies després de la vacunació, i la protecció mostra pocs indicis de disminució en aquest període.
VACCINE UPDATE: New study shows that the #OxfordVaccine offers protection of 76% up to 12 weeks after a single dose, with further data supporting a 4-12 week dosing interval: https://t.co/7aZAWgFqQH
— University of Oxford (@UniofOxford) February 2, 2021
La importància de l'interval entre dosi
Les anàlisis presentades en aquest treball suggereixen que és l'interval de dosificació i no el nivell de dosificació el que té un gran impacte en l'eficàcia de la vacuna. "Això està d'acord amb investigacions anteriors que donen suport a una eficàcia més gran amb intervals d'encebament més llargs realitzats amb altres vacunes com la de la grip, l'ebola i la malària", afirma el cap dels assajos, el professor Andrew Pollard.
Els investigadors esperen publicar dades relatives a l'eficàcia de la seva vacuna en les noves variants del virus en els pròxims dies, i esperen que els resultats siguin molt similars als ja comunicats per altres desenvolupadors de vacunes.