La cinquena onada del coronavirus va de baixada des de fa setmanes. En aquest context, l'arribada de setembre, cursos escolars, retorn a l'oficina i més interaccions socials fa estar en alerta als experts que miren amb cautela quin podria ser l'impacte d'una sisena onada. Així, el metge especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias. Oriol Mitjà, ha explicat aquest dilluns a RAC1 que la sisena onada podria ser "petita i no greu" i que, fins i tot, "podria començar a ser l'última".

Malgrat tot, encara hi ha moltes incerteses. El metge i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip constata que "les onades depenen del virus i nosaltres". En conversa amb ElNacional.cat, subratlla que "depenen de les respostes que puguem tenir". "És difícil predir l'onada sense saber si els governs faran restriccions o no" i constata que d'onades "n'hi haurà sempre fins que s'acabi la pandèmia".

Macip creu que hi haurà una sisena onada a finals de setembre o principis d'octubre pel contacte social, la tornada a l'escola, transport públic i tornada a les oficines. 

Vacuna de la grip i de la covid

Macip constata que les persones que tenen més números de patir la grip ja haurien d'estar vacunades també contra el coronavirus.

Ara bé, comenta que la grip depèn una mica de moltes coses i factors. Tot i això, constata que "hi haurà menys grip del que és habitual, però pot ser que n'hi hagi més que l'any passat". I remarca que les mesures contra la covid funcionen també contra la grip.

Terceres dosis

El debat de les terceres dosis està obert.  Alguns països han assegurat que començaran a aplicar una tercera dosi o dosi de reforç de la vacuna contra el coronavirus. En el cas dels Estats Units, tot fa pensar que podria començar-se administrar a partir del 20 de setembre. Per altra banda, l'Agència Europea dels Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) no considera "urgent" administrar una tercera dosi a la població general, ha expressat recentment a través d'un comunicat. El comunicat fa referència a un estudi tècnic emès aquest dimecres pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) i destaca que s'haurien de considerar dosis addicionals per a persones amb sistemes immunitaris severament debilitats com a part de la seva vacunació primària. 

Macip constata, però, que "parlar de terceres dosis és prematur" i que "no està clar que serveixi per a res". "És possible que s'hagi de posar a gent immunodeprimida. No hi ha dades de gent gran que digui que està menys protegit que abans". 

Ara bé, tot i les incerteses el metge i investigador creu que no cal ni plantejar-s'ho si no hi ha una caiguda de la protecció. 

 

 

Imatge principal: el metge i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip / ACN