A l'inici de la pandèmia, Madrid va ser l'epicentre i la zona zero d'infecció de coronavirus. Per això, va ser una de les últimes comunitats autònomes a posar punt final a la desescalada i entrar a la nova normalitat, malgrat que el govern liderat per Isabel Díaz Ayuso s'afanyava a mostrar que tot anava bé. Ara, Madrid torna a estar en el centre de la diana de la Covid-19. 

Segons senyala la Cadena Ser, en tan sols un mes, del 21 de juliol al 21 d'agost, s'han augmentat més de 29.000 els casos d'infecció a Madrid, un 37,6% segons les dades de la conselleria de Sanitat d'aquesta comunitat autònoma. De fet, en les últimes 24 hores Espanya ha reportat un total de 3,650 casos, i més de la meitat, 1.199, han estat en aquesta regió.

37 morts en menys d'una setmana 

També preocupa l'increment del número de morts per la malaltia. En concret, la setmana prèvia del 6 d'agost es van registrar cinc morts a Madrid; en la següent, 14. Ara bé, en el que portem de setmana, amb dades del 20 d'agost, ja s'han registrat 37 defuncions, de les quals 12 van tenir lloc ahir. 

Un altre temor és l'augment de les hospitalitzacions. Segons un informe del ministeri de Sanitat, ahir hi havia 1.297 llits ocupats per pacients amb Covid-19 a Madrid, cosa que significa gairebé el 10% dels llocs disponibles en tots els centres sanitaris de la regió. Un efecte que també s'ha notat a la UCI on hi ha 130 ingressats per coronavirus. 

Tot això, s'ha produït en un període de vacances on els ciutadans les passen fora de la capital. Per això, ara tots els focus estan posats a veure com evoluciona la pandèmia amb el retorn de les persones a la seva llar habitual, que coincideix amb el retorn dels nens a les escoles.

Persones fan cues en el CAP d'Usera, un dels barris més afectats de Madrid / EFE

Zones amb menys renda, les més afectades

Els barris i districtes amb les rendes més baixes és on s'han registrat la majoria de casos, i se situen en el sud de la ciutat, en barris com Carabanchel, Usera o Villaverse. Un altre dels afectats és Pont de Vallecas, on la renda mitjana per llar és de 25.527 euros, menys de la meitat que Chamartín, (65.995 euros), el tercer districte amb menys contagis per sota de Barajas i Salamanca. Això es repeteix en l'àmbit de la comunitat autònoma. A l'anomenat cinturó, on figuren municipis com Alcorcón, Fuenlabrada, Móstoles, Leganés o el sud Parla, es registren més de 200 casos per cada cent mil habitants.