Les dades no enganyen: Catalunya ja es troba immersa en una setena onada de la covid. Així ho ha confirmat la doctora Magda Campins, però deixant clar que això no significa que el Govern hagi de demanar el retorn d'algunes restriccions, majoritàriament van desaparèixer quan va acabar la sisena onada, com ara recuperar la mascareta en espais interiors per a tota la població, però sí que s'ha fixat en la necessitat de protegir a les persones "grans i vulnerables", les grans víctimes del coronavirus. "Les dades ens indiquen que estem en una incidència creixent, si aquesta es notés només en l'atenció primària no caldria fer res, però estem veient que aquesta pujada afecta a persones grans i amb patologies prèvies, que hauran d'ingressar als hospitals", ha detallat en una entrevista a Catalunya Ràdio.
En aquest sentit, la doctora Campins ha recordat que "la mortalitat es concentra en aquestes persones" i ha volgut llançar un missatge a la població: "Hem de conviure amb el virus, però hem de ser prudents quan estiguem amb persones grans i vulnerables, són les que ingressin les que poden morir per covid". Amb tot, ha volgut diferenciar també entre les persones majors de 60 anys que estan sanes i les que tenen alguna patologia, ja que la cura haurà de ser diferent.
Reinfeccions d'òmicron
Campins ha identificat dos factors que haurien provocat aquesta setena onada del coronavirus, que no es pot comparar amb cap de les anteriors: "Quan es va acabar la sisena onada vam relaxar totes les mesures i només ens queda la mascareta a espais molt concrets i també l'aparició del llinatge BA5 d'òmicron, que ja representa un 80% del virus que està circulant a Catalunya. Aquest és més transmissible, però segons les dades d'altres països no sembla que sigui més greu". Campins també ha advertit que amb el canvi de llinatge, persones que durant les festes de Nadal es van contagiar amb el primer òmicron es poden tornar a infectar de covid. Tot plegat fa que hi hagi un gran nombre de casos que no es reflecteixen a les dades oficiales, ja que són autodiagnosticats en test d'antígens. Campins creu que la infraestimació podria arribar al 75%.
Que fer davant un positiu de covid
Un dels grans dubtes d'aquesta setena onada és que ha de fer una persona quan es contagia amb coronavirus, perquè ara mateix, a no ser que tinguis símptomes les autoritats recomanen fer vida normal. En aquest sentit, l'experta considera que qui es pot quedar a casa i fer teletreball, ho faci: "Si vas a treballar hi ha el risc de contagiar a altres persones. Si no es pot aïllar, la situació ideal seria anar a fer feina amb mascareta posada durant els 5 dies que és quan som més contagiosos". A partir d'aquí, en el cinquè dia recomana fer un test d'antígens, i si dona positiu esperar dos dies més, sempre que no es tinguin símptomes, per recuperar la normalitat.