La majoria d'alumnes de Catalunya respiren aire perjudicial per a la salut quan estan a l'escola. Així ho revela un informe d'Ecologistes en Acció i Revolta Escolar elaborat a partir d'una campanya de ciència ciutadana en què s'ha mesurat el diòxid de nitrogen (NO2) a 79 entorns escolars — inclouen escoles, escoles bressol i instituts— dels municipis de Barcelona, Badalona, Sant Cugat del Vallès, Olot i Vielha, mostra que només dos dels centres respecten les indicacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) de no superar els 10 µg/m3 de NO2 de mitjana; la resta (97,5%), les incompleixen, fins i tot en entorns més rurals. “Aquests resultats són una dolentíssima notícia”, assegura Ferran Campillo, pediatre especialitzat en salut ambiental.
Hem presentat l'informe 'Qualitat de l'aire en els entorns educatius de Catalunya 2024' fruit del treball amb @RevoltaEscolar i moltes AFAs i AMPAs (Gràcies per la feina💚)
— Ecologistes en Acció de Catalunya (@ecologistes) December 13, 2024
Els resultats? Els infants arreu del territori respiren aire de mala qualitat.https://t.co/ipaFQRBMM3 pic.twitter.com/j9dealryiM
Contaminació atmosfèrica
A Barcelona, les 4 escoles analitzades han superat el valor vigent legal de 40 micrograms, un fet especialment greu, ja que el TJUE, ja va condemnar l'Estat espanyol, l'any 2022, per incompliment d’aquests valors a la mateixa ciutat. En concret són l'Escola de la Concepció (50,8) l'Institut Escola Eixample (44), Escola 9 Graons (41,9) i Escola Teresianes Ganduxer (40,2). Els col·lectius alerten que carrers com el d’Aragó a Barcelona són “autopistes urbanes” i reclamen als polítics mesures com reduir el trànsit a les escoles.
Des d'Ecologistes en Acció apunten que la població infantil és "especialment sensible a la contaminació atmosfèrica", a causa de la seva elevada freqüència respiratòria, a l’alçada i a la immaduresa dels seus sistemes respiratori i immunitari. Els valors alarmants de nivells de contaminació que s’han trobat tant en zones rurals com urbanes, "perjudiquen greument la salut dels infants que passen bona part de la seva vida a les escoles i instituts". L'entitat conclou que les dades recollides per l'estudi mostren la "poca representativitat de les estacions oficials de mesura de la qualitat de l’aire a Barcelona i Badalona", i també mostren la manca de dades en altres territoris on no hi ha estacions de mesurament properes, o estan emplaçades en ubicacions llunyanes i no representatives de la realitat en l'àmbit municipal.
Gran volum de trànsit
L'estudi mostra que existeix una correlació entre els nivells de contaminació per NO2 i els entorns educatius amb més trànsit dels municipis analitzats, i per tant es pot atribuir l'origen principal d’aquest contaminant a l’emissió de gasos de combustió de vehicles de motor, coherentment amb els estudis realitzats sobre trànsit i qualitat de l’aire. Les escoles amb els nivells més alts de contaminació es troben als voltants d’autopistes urbanes, tot i que la majoria dels centres pateixen nivells de contaminació preocupants i sempre estan ubicats al voltant de carrers amb un important grau de trànsit rodat. En contrast, els entorns escolars amb millor qualitat de l’aire corresponen a espais de vianants o amb baixa circulació d’automòbils, la qual cosa demostra que el marge de millora és molt elevat.