El doctor Manel Esteller, reconegut investigador al camp de la genètica i l'epigenètica, ha renunciat al seu càrrec com a director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), ubicat a Badalona. Esteller estava apartat de la direcció de l'IJC des del juny, en espera que conclogués una investigació interna iniciada en el context d'un conflicte personal entre ell i la gerent del centre. Tot i la seva renúncia com a director, Esteller continua a l'institut com a investigador i cap del Grup en Epigenètica del Càncer de l'IJC, com ha fet en els darrers mesos, segons informa el comunicat fet públic per l’Institut Josep Carreras, en el que es destaca que “durant els 5 anys que el doctor Manel Esteller ha estat al capdavant de l'IJC aquest ha crescut fins a comptar amb 40 grups de recerca i més de 440 professionals, ha aconseguit l'acreditació com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa i ha entrat a formar part de diversos programes europeus”.
Cinc anys al capdavant del IJC
La institució de recerca contra la leucèmia agraeix al doctor Esteller la seva dedicació durant aquests anys, “ja que ha permès aconseguir totes aquestes fites, i li desitgem èxits i encerts a la investigació”, afegeix en el comunicat. A partir d’ara, l’ICJ ha iniciat un procés per triar un nou director que lideri la institució i durant aquest procés, el professor Evarist Feliu, president de la Comissió Delegada del Patronat de l’institut, seguirà exercint com a director en funcions com ha vingut fent des que el va substituir. Esteller va ser apartat temporalment del càrrec per la comissió delegada de l’institut el passat mes de juny arran del conflicte personal obert amb la exgerent del centre, Ana Garrido, que compaginava la gerència del IJC amb la direcció estratègica. Garrido va deixar aquest any el càrrec de gerent que ocupava en funcions des del 2020.
Apartat temporalment
L’Institut Josep Carreras estava avaluant l’actuació de Manel Esteller després de cinc anys al capdavant de la direcció científica, però l’investigador ha decidit fer un pas al costat i renunciar al càrrec del qual havia estat apartat temporalment abans que la direcció emetés un veredicte i determinés si podia tornar a ocupar la direcció del centre. Mentrestant, Esteller continuava com a investigador i cap de recerca en Epigenètica del Càncer de la institució, càrrec que seguirà ocupant a partir d’ara. En declaracions a La Vanguardia, l’investigador, que es trobava a Chicago, explica les raons de la seva decisió: “Després de cinc anys molt intensos com a director de l'institut, que l'hem convertit en un centre de referència internacional, és l'hora de dedicar més temps a la investigació, que em fa feliç i és on ara puc aportar més a la societat”.
Una eminència en recerca del càncer
Manel Esteller és un dels referents mundials de recerca en càncer i va ser nomenat director de l'IJC l’any 2018, després d'una dècada al capdavant del programa d'epigenètica i biologia del càncer de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell). Nascut el 6 de setembre de 1968 a Sant Boi de Llobregat, és professor de recerca ICREA i catedràtic de genètica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.
La seva investigació se centra en la regulació de l'activitat del genoma humà, especialment en el context del càncer. Ha fet importants contribucions al camp de l'epigenètica, descobrint modificacions químiques a l'ADN, ARN i proteïnes que caracteritzen malalties humanes. Aquests descobriments han portat al desenvolupament de nous diagnòstics i tractaments per al càncer. Esteller ha estat reconegut com un dels científics més importants del món per la Universitat de Stanford i ha estat guardonat amb nombrosos premis, incloent-hi el Premi Rei Jaume I i la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat, entre d'altres.
Fa 30 anys que vaig publicar el meu primer descobriment. Vam trobar que una hormona tiroidal regulava l'expressió d'un enzim del metabolisme de la glucosa. Agraïr al ja finat professor Ferran Climent @UniBarcelona i al meu amic Jesús Ureña @BiologiaUB la seva confiança en aquell… pic.twitter.com/ONnuq5cstv
— Manel Esteller (@ManelEsteller) September 1, 2024
El paper de l'IJC
L'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras va ser constituït conjuntament l'any 2010 per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Privada Internacional Josep Carreras i és un dels 42 centres de recerca coordinats per la institució CERCA de la Generalitat. Té l'objectiu de potenciar la investigació biomèdica i la medicina personalitzada en el camp de la leucèmia i altres malalties oncohematològiques. El Patronat de l'IJC està format per representants de la Generalitat, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, l'Ajuntament de Badalona (Barcelona) i la Fundació Privada Internacional Josep Carreras.