Ja fa setmanes que s'avisa de l'alarmant augment dels casos de Covid-19 a tota la Unió Europea, però veure-ho en forma de dades no sempre és fàcil. El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), cada setmana publica les actualitzacions dels mapes de quatre indicadors i gran part de la UE està, actualment, tenyida de vermell pel que fa als casos de coronavirus per cada 100.000 habitants i, en conseqüència, també pel que fa a les zones de risc. És per això que gran part dels països comunitaris estan començant a endurir les restriccions per intentar baixar aquestes xifres.

Si ens centrem en el mapa dels contagis per cada 100.000 habitants, països com Polònia, França, Països Baixos, Bèlgica, Romania, República Txeca, Eslovàquia, Eslovènia, Croàcia, Irlanda, Islàndia, Malta i Liechtenstein tenen més de 150 casos per 100.000 habitants a totes les regions del país, països completament vermells. No es queden lluny Espanya, Regne Unit i Àustria, que només tenen dues regions a la forquilla entre els 50 i els 150 casos. En el cas d'Espanya aquestes dues regions són les Balears i el País Valencià.

Un esglaó per sota, tot i que també amb alts índexs de contagi, trobem Portugal, Itàlia, Hongria i Bulgària, on a tot el país se superen els 50 casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants. Per altra part, Xipre, Letònia, Lituània, Dinamarca i Suècia, a excepció d'una sola regió, tenen una incidència d'entre 50 i 150 casos per cada 100.000 ciutadans.

Alemanya i Grècia presenten casos similars, ja que tot el país es troba per sota dels 150 casos exceptuant una sola regió, en el cas alemany es tracta de Berlín i en el cas grec es tracta d'una part de Macedònia. Per últim, els països menys afectats per la pandèmia actualment són Finlàndia, Noruega i Estònia, estats on a gran part del territori no arriben als 50 infectats per cada 100.000 habitants.

Captura de pantalla dels casos notificats per cada 100.000 habitants / EDCD

Zones de risc dins la UE

El segon indicador que mostra l'EDCD són les zones de risc dins la UE. En aquest mapa podem veure la combinació de dues dades, la taxa de notificació de casos i la taxa de positivitat en les proves diagnòstiques de coronavirus. En aquest indicador hi ha tres estats que no han proporcionat les dades aquesta setmana, el Regne Unit, Bèlgica i Liechtenstein.

Els països amb menys risc pel coronavirus dins la UE són, amb diferència, Noruega, Finlàndia i Grècia, ja que són els únics estats amb gran part del territori en verd, és a dir, menys d'un 4% de positius en proves diagnòstiques i menys de 25 casos per cada 100.000 habitants. 

Al nivell intermedi, pintats de color groc, hi trobem Estònia, Letònia, Lituània, Dinamarca i Xipre, que tenen més d'un 4% de positius a les proves diagnòstiques, però no arriben als 150 casos per 100.000 habitants. En una situació molt semblant es troben Alemanya i Noruega on trobem totes les regions pintades de groc menys una, que està pintada de vermell.

Per últim, la gran part dels estats comunitaris estan tenyits de vermell, com la setmana passada, la qual cosa implica que tenen més de 50 casos per cada 100.000 habitants i, alhora, de totes les proves diagnòstiques que fan, més d'un 4% donen positiu. Aquests estats són Espanya, Irlanda, França, Islàndia, Països Baixos, Àustria, Eslovènia, Croàcia, República Txeca, Polònia, Romania, Eslovàquia Bulgària, Malta i Luxemburg. L'únic estat que mostra una petita diferència és Itàlia que té una regió pintada de groc, tot i que la resta del territori està en vermell.

Nombre de proves diagnòstiques realitzades

Pel que fa al nombre de proves diagnòstiques fetes, gran part de la UE es troba per sobre dels mínims establerts de les 300 per cada 100.000 habitants, els únics que no arriben a aquest llindar són, altre cop, Regne Unit, Bèlgica i Liechtenstein. 

De fet, la immensa majoria d'Estats es troba a la forquilla d'entre 1.000 i 2.499 proves diagnòstiques per cada 100.000 ciutadans. Els quatre països que superen aquesta xifra de proves fetes són Islàndia, Dinamarca, Luxemburg i Xipre i els que es queden per sota són Estònia, Polònia, Hongria, Romania, Croàcia i Bulgària.

Positius en proves diagnòstiques

L'última dada que analitza l'EDCD és el percentatge de positius en les proves diagnòstiques. En aquest mapa veiem com a la majoria dels estats de la UE aquest percentatge és superior al 4%, encara que no s'indica el valor total de la dada. Els Estats que aconsegueixen, de moment, un percentatge inferior al quatre són els països nòrdics, Estònia, Letònia i Lituània, Alemanya, Luxemburg, Grècia i Xipre.