L'epidèmia de la Covid-19 segueix a l'alça iniciada a mitjans d'aquest mes de març, cosa que ha fet que el Govern mantingui les restriccions davant el perill d'una extensió del coronavirus. La pressió als hospitals ha anat augmentant durant la Setmana Santa i encara hi ha 445 persones ingressades a les unitats de cures intensives. Avui dimarts el risc de rebrot està en 233 punts quan fa dues setmanes estàvem a 208. El 2 d'abril es va arribar fins als 284 punts. El 16 de gener estàvem en 794.
La velocitat de propagació (Rt) després de vint dies baixa per sota d'1, i avui està en 0,99. El percentatge de positius en les proves per detectar la presència del coronavirus (PCR i test d'antígens) està en 7,35%, quan fa dues setmanes estava en 5,10%. Pel que fa a la taxa de positius per cada 100.000 habitants, és de 110,82, fa quinze dies era de 104,39.
La situació, però és molt diferent segons el municipi. Aquí pots consultar els mapes de les dades de la Covid als municipis catalans:
Què mesura el risc de rebrot?
El risc de rebrot, també conegut com a Índex de Creixement Potencial (EPG), es compon de dos factors: la velocitat de reproducció i la incidència acumulada dels últims catorze dies. La velocitat de reproducció mitjana dels darrers set dies permet avaluar la velocitat de propagació de la malaltia. Es calcula com el quocient entre la mitjana dels casos confirmats els últims tres dies respecte dels casos confirmats de cinc dies enrere, també com a mitjana de tres dies. Posteriorment es fa la mitjana dels set últims dies.
El segon component és la incidència acumulada dels darrers catorze dies, que es calcula com el nombre de nous casos del dia actual més els casos dels tretze dies anteriors per 100.000 habitants. Aquesta incidència permet estimar quantes persones hi ha amb capacitat de contagiar la malaltia en un moment determinat (casos actius). Per fer els càlculs de la incidència acumulada s’exclouen els pacients ingressats en residències geriàtriques perquè tenen un comportament epidemiològic diferent.
El risc de rebrot permet valorar el creixement d’una epidèmia, ja que mesura els possibles nous casos diagnosticables els pròxims catorze dies i està relacionat amb la probabilitat d’aparició de nous brots epidèmics. Aquest índex es té en consideració a l'hora de prendre mesures per impedir l'expansió de la Covid-19.
Què és la Rt?
La Rt és una mesura empírica per avaluar la velocitat de propagació d’una epidèmia. És una mesura del nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Per exemple, si la RT és 1 vol dir que per cada cent infectats hi haurà 100 contagis. Popularment es coneix com a risc de contagi.