Europa s'ha tenyit de vermell en el nou mapa de colors comú elaborat pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) que marca el risc per la covid-19. Espanya, França, Regne Unit, Irlanda, Holanda, Bèlgica, Polònia, la República Txeca, Romania, els països balcànics i pràcticament tot Portugal estan en vermell, seguint l'indicador que té en compte tant els contagis com la positivitat de les PCR.
Itàlia, Grècia, els escandinaus i els bàltics tenen un nivell de risc inferior, mentre Alemanya queda pintada de gris perquè no ha proporcionat dades sobre el nombre de tests que realitza.
Si es mira només la notificació de casos per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies, Catalunya està entre zones amb un nivell de risc més alt d'Europa. A l'estat espanyol només Galícia, Astúries i València estan un nivell per sota.
Casos per cada 100.000 habitants
Pel que fa a la taxa de casos positius de covid per cada 100.000 habitants, els països més afectats són Espanya, França, Bèlgica, Països Baixos, República Txeca, Eslovàquia, Portugal, Regne Unit, Irlanda i Islàndia, tots amb diverses regions amb més de 150 casos.
En aquest cas no hi ha cap país que no hagi reportat les dades i veiem com Alemanya té, en gran part del país, una incidència d'entre 25 i 49 casos per cada 100.000 habitants, tot i que és l'únic país que no reporta el nombre de tests que fa que està en la meitat inferior de l'escala d'afectació. Àustria, Suècia i Dinamarca, per contra es troben a la franja d'entre 50 i 149 casos per cada 100.000 habitants.
Els països amb menys incidència tornen a ser Noruega, Finlàndia i Estònia, tres dels Estats que també, segons la UE hi ha poc risc de Covid-19. Per contra Catalunya, també figura, ara per ara, com una zona on hi ha més de 150 casos per 100.000 habitants, de fet totes les Comunitats Autònomes estan igual que Catalunya menys el País Valencià, Cantàbria i Galícia.
Dades positives
Ara bé, no totes les dades sobre la Covid són negatives. Pel que fa a la realització de tests, tots els Estats estan per sobre dels 300 per cada 100.000 habitants, fet que la UE marca com a positius. Els únics països que no han reportat dades sobre aquest fet són Islàndia, Suècia, Dinamarca, Alemanya, Àustria i Liechtenstein.
Pel que fa a la ràtio de positius als Estats comunitaris, n'hi ha pocs que baixin del 4% de positius. Aquests són Noruega, Finlàndia, Estònia, Letònia, Luxemburg, Itàlia, Grècia i Xipre. La resta, entre els quals Espanya, superen aquest 4% de positius d'entre tots els tests realitzats.