La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que se celebra aquest diumenge 20 de desembre i estarà dedicada a la Covid, no comptarà amb les tradicionals i grans seus telefòniques des d'on es rebien les donacions, que se substituiran per mètodes telemàtics com transferències o Bizum.
En una roda de premsa, el director de TV3, Vicent Sanchís, i la directora de La Marató, Àngels Molina, han subratllat aquest dijous que la pandèmia ha afectat moltes qüestions de logística i organització de l'esdeveniment, que a més de perdre les tradicionals seus telefòniques també ha vist com minvaven les activitats de recaptació que s'organitzen per tot Catalunya els dies previs.
Els grans centres de trucades se substituiran per raons sanitàries
Així, els grans centres de recepció de trucades per recollir donatius, on cada any assistien personalitats polítiques, culturals i socials, se substituiran, per raons sanitàries, per mètodes alternatius com els donatius per internet, que es facilitaran gràcies a un codi QR que estarà sempre en pantalla, les transferències bancàries, els donatius per l'aplicació mòbil Bizum o les aportacions mitjançant caixers automàtics.
Així mateix, els donatius per telèfon es mantindran, amb un equip molt més reduït, per a les persones sense accés a internet, segons ha explicat Sanchís. "Volem que aquest any la xifra sigui molt important. No parlem de rècords, seria molt injust intentar fer comparacions aquest any. Aquesta és una Marató diferent", ha assenyalat el director de TV3, que, però, ha avançat una primera "bona notícia": Amb més de 200.000 còpies venudes, el disc de La Marató ha batut el seu rècord de vendes.
Canvi en el calendari de convocatòria
Una altra de les novetats anunciades és el canvi en el calendari de convocatòria de les ajudes per a la investigació per part de la Fundació, que s'obrirà el 21 de desembre, l'endemà de La Marató. "A diferència d'altres anys, en aquest correm, ens afanyem, perquè la malaltia que intentem combatre no admet esperes. Ho veiem cada dia, per desgràcia: com més ràpids anem, millor ho fem i més eficaços siguem, millor", ha remarcat Sanchís.
Sobre les dificultats d'aquesta edició, Molina ha destacat el fet que, normalment, a La Marató s'aborden malalties que compten amb un coneixement científic contrastat durant dècades, mentre que aquest any, amb la Covid-19, "ningú sabia res i tot s'anava construint a mesura que s'avançava".
La importància de posar "noms i cares" a les xifres de la Covid-19
L'edició d'aquest any, que arrencarà a les 8 del matí a El Suplement de Catalunya Ràdio amb Roger Escapa, comptarà amb quatre presentadors durant l'emissió per TV3: Mònica Terribas, Raquel Sans, Laura Rosel i Jordi Basté. Tots ells han insistit en la importància de posar "noms i cares" a les xifres de positius, malalts, ingressats i morts per la Covid-19 que diàriament s'anuncien i han remarcat la necessitat de conscienciar sobre la utilitat de la investigació al voltant del virus tot i que la vacuna pugui estar a prop.
"La vacuna no soluciona el problema, la solució ha de ser que quan arribi un altre coronavirus, que desgraciadament els científics ens diuen que arribarà, la investigació estigui molt més preparada. Les seqüeles que deixa aquesta malaltia són molt invalidants. Cal investigar en qüestions fonamentals, neurològiques i de tractament. La vacuna ens protegirà, però hi ha una sèrie de conseqüències que ens acompanyaran molt de temps i que requereixen solució", ha resumit Terribas.