Un estudi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha demostrat l'existència d'anticossos específics contra el SARS-CoV-2 (IgG) en llet i en sang de dones lactants que han estat vacunades amb Pfizer-BioNTech. El treball va començar al febrer de la mà d'Erika Esteve, una professional del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i mare lactant d'un nadó que volia vacunar-se. En aquell moment va constatar el buit d'informació sobre la vacunació en aquest grup de població i és això el que va acabar impulsant la recerca. En l'estudi han participat un total de 32 professionals de les quals s'ha analitzat la llet materna en tres moments diferents del procés de vacunació a través dels quals s'ha confirmat l'increment dels anticossos.

Els resultats de l'estudi LacCOVID "encoratgen a totes les dones lactants que estiguin donant el pit a vacunar-se amb les vacunes basades en ARNm sense interrompre l'alletament", apunten les coordinadores del treball, Erika Esteve i Vicenç Díaz de Brito. De moment s'han publicat ja els resultats de 18 de les 32 participants en l'estudi, que continua ara fins a completar el seguiment de totes les participants.

Millora de resultats amb la segona dosi

A més, s'ha detectat que els anticossos contra el SARS-CoV-2 s'incrementen notablement després de la segona dosi i que els nivells en sang d'IgG (immunoglobulines G, un tipus d'anticòs) estan correlacionats amb els nivells en la llet materna.

D'aquesta manera constaten que en un futur, es podria fer un càlcul aproximat dels nivells d'IgG vacunal en llet materna únicament amb una anàlisi sanguínia de la mare.

Nascut el primer nadó amb anticossos

Fa uns dies va néixer el primer nadó amb anticossos de l'Estat. En Bruno, un bebè nascut a Eivissa, va néixer amb anticossos després que la seva mare hagués estat vacunada en el tercer trimestre de gestació.

Al mes de març, va néixer el primer bebè amb anticossos contra el coronavirus. Un grup de científics de la Universitat Atlàntica de Florida ha notificat el primer cas de bebè amb immunitat a través de la mare. És a dir, ella va rebre la vacuna anti-Covid de Moderna a les 36 setmanes de gestació i sense infecció prèvia del virus, segons consta l'estudi publicat a medRxiv i del que es va fer ressò al seu dia Redacción Médica.

 

 

Imatge principal: una mare alletant el seu fill / Unsplash