Cantàbria aposta aquest curs escolar per l'ús massiu de la màscara en els seus centres educatius com una de les mesures per frenar la Covid i recomana que els nens de 3 a 6 anys també la portin, una proposta pionera i controvertida, ja que els docents creuen que és poc viable i la titllen de "bogeria".

D'acord amb les pautes del govern espanyol, la màscara és obligatòria a partir de cinquè de primària i de primer a quart si no s'està en un grup estable de convivència.

A més, amb les instruccions dels ministeris d'Educació i de Sanitat, la màscara no és obligatòria per a infantil.

Tanmateix, a Cantàbria la Conselleria d'Educació ha anat més enllà en el seu protocol per a aquest curs 2020-2021 i la imposa per a tots els alumnes a partir de 6 anys, mentre que en l'etapa entre 3 i 6 l'aconsella.

Aquesta recomanació de posar màscara a nens entre 3 i 6 anys ha suscitat diferents opinions en la comunitat educativa: si bé la Conselleria la defensa com una mesura sanitària per protegir els menors, els docents no ho veuen apropiat en nens tan petits.

La consellera d'Educació de Cantàbria, Marina Lombó, recorre a les instruccions generals de Salut Pública per explicar el motiu que el seu departament hagi fet aquesta recomanació.

"Creiem que amb les recomanacions de Salut Pública seria un contrasentit que s'estigui fent normativa d'ús obligatori de màscares a tothom i que nosaltres no l'apliquéssim", diu a Efe la consellera, que insisteix que les màscara és actualment, i segons tots els experts, la principal protecció davant el virus, al costat de la distància.

Lombó sosté així que en els centres educatius la seva Conselleria està aplicant els mateixos criteris que en la societat general. "Jo veig pel carrer nens als parcs amb màscara. I diria que els nens són els més rigorosos a l'hora d'adoptar les mesures. Estan perfectament conscienciats", destaca.

I sobre la falta d'homogeneïtat en les mesures que les diferents comunitats impulsen per al pròxim curs, començant per l'ús de la màscara, la consellera càntabra confia que en la reunió dels ministeris de Sanitat i Educació amb les autonomies del dia 27 es coordinin unes pautes.

"Crec que aquest és un dels motius de la convocatòria que es farà el dia 27, per poder unificar aquest tipus de mesures", assenyala Lombó, que pensa que l'ampliació de l'edat d'ús de la màscara en l'alumnat, com es demana a Cantàbria, s'acabarà generalitzant en altres territoris.

Docents, en contra

Tanmateix, una pota fonamental del sistema educatiu, els docents, no comparteixen aquests beneficis de l'ús de la màscara en edats tan baixes que proclama la consellera.

Els sindicats no veuen a la màscara a aquestes edats com un element adequat per frenar la Covid-19 i aposten, en canvi, per baixar les ràtios de nens per aula i contractar més personal docent i d'atenció.

És el cas de la presidenta de la Junta de Personal Docent de Cantàbria i portaveu del sindicat Stec, Belén González, que creu que l'ús de la màscara en alumnes de 3 a 6 anys "és una bogeria".

González argumenta que a aquestes edats no es fa un bon ús de la màscara i les adverteix del que pot suposar per a un nen tan petit haver de portar-la tantes hores. "Si ja als adults ens fa nosa al cap d'un parell d'hores, imagina un nen de 5 anys en una escola cinc hores la màscara posada", apunta a Efe.

A Anpe, un altre sindicat educatiu, també lamenten que s'hagi fiat tot a l'ús de la màscara i qüestionen que la Conselleria hagi apostat en aquesta tornada a les aules "pel que és més barat" en lloc d'abaixar les ràtios.

Els docents que estan a peu d'aula tampoc veuen a la màscara en nens de 3 a 6 anys una panacea, sinó més aviat el contrari.

María Jesús Ortiz i Glòria Oliva treballen amb aquestes edats, les dues en escoles de Santander. La primera veu "fatal" la màscara en nens d'aquests anys i la segona apunta que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) "l'ha desaconsellada en més petits d'11".

Però sobretot les dues parlen de la seva experiència pràctica i adverteixen de dues "realitats": la primera, que els nens de 3 a 6 anys no faran un ús adequat de la màscara, "traient-se-la i posant-se-la" i "deixant-la en qualsevol costat"; i la segona, que a aquesta edat és fonamental en el pla pedagògic reconèixer les expressions i percebre les emocions, per la qual cosa tapar el nas i la boca és contraproduent.

Pediatres

Aquesta recomanació d'ús de màscara en edats tan baixes que ha fet la Conselleria de Cantàbria no està mal vista pels professionals mèdics consultats per Efe, que avisen que cada vegada hi ha més contagis en nens petits.

La cap de Pediatria de l'Hospital Marquès de Valdecilla de Santander, María Jesús Cabero, creu que "la idea no és dolenta", però reconeix que "una altra cosa és la viabilitat" que pugui tenir.

Cabero apunta que hi ha molts nens que han d'utilitzar màscara per problemes de salut i, per la seva experiència, és un element que "funciona bé" en aquests casos.

Aquesta experta, tanmateix, avisa que no s'ha de pensar que la màscara "substitueix ni la distància social ni a la necessitat que els nens siguin més temps a l'aire lliure i en llocs ventilats".

També veu algun paral·lelisme entre els moviments que hi ha hagut en contra de les màscares amb "els que hi va haver en el seu moment, per exemple, quan es va fer obligatori el casc de moto". "I tanmateix després la gent s'acostuma a portar-lo i reconeix que és un benefici per a tothom", addueix.