Tota persona major de 6 anys haurà de dur —a partir de dijous— sempre la mascareta a la via pública, en espais a l'aire lliure i espais privats oberts al públic, independentment si es compleix o no la distància de seguretat. La norma general és que tothom surti de casa amb la mascareta posada, però quan l'activitat ho faci incompatible es podrà no fer servir, com és el cas de fer esport, en determinades situacions en els casals d'estiu o una vegada s'estigui instal·lat a la platja o a la piscina. De fet, dijous i divendres continuen els exàmens de la selectivitat i l'obligatorietat de dur mascareta hi serà. Això sí, quan comenci la prova —com que no caldrà moure's del lloc— els estudiants se la podran treure, ha precisat Salut.
El president del Govern, Quim Torra, ha avançat aquest dimecres que l'ús obligatori de mascaretes sense distància física entrarà en vigor demà a tot Catalunya. Una decisió que ha ratificat més tard la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat. Des del Govern han demanat a ajuntaments i consells comarcals que posin a disposició equipaments per tal poder disposar d’espais per aïllar casos positius i contactes. Per això es posarà en marxa un fons extraordinari per donar liquiditat als ens locals i es descentralitzarà la comunicació.
La portaveu del Govern ha dit que la multa per no dur mascareta a partir de demà dijous, quan serà obligatori en espais públics i recintes tancats d'ús públic, serà de 100 euros.
Noves restriccions a Lleida
En el marc de la reunió de coordinació del Govern, s’ha constituït el Procicat Lleida per tal de coordinar i descentralitzar totes les accions sobre la Covid-19 a la zona. Les dues prioritats, ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, són tallar les cadenes de transmissió i protegir les persones més vulnerables. “Hem enfortit la vigilància epidemiològica, on se sumen quinze persones més, i es duplica l’atenció", ha anunciat la màxima responsable de Salut, que també ha informat que el reforçament de sanitaris es durà a terme també en altres zones del país.
També ha insistit en el perimetratge personal, és a dir, evitar les reunions de més de 10 persones, i limitar al màxim les activitats socials, a més de procurar per la higiene de mans.
Per controlar els contagis a les residències, els dies vinents es visitaran els 33 centres geriàtrics de la demarcació, s'assegurarà que es compleixin els plans de contingència, i s'iniciaran campanyes de cribratge per detectar casos asimptomàtics.
La situació del Segrià és molt diferent de la de la resta de Catalunya. El ritme de transmissió del coronavirus és alt i comunitari. Per això, des de Salut han demanat a les persones vulnerables que es quedin a casa. L'atenció primària està treballant amb molta intensitat davant la previsió d'augment de casos, i des de les institucions sanitàries són conscients que les mesures no tenen efecte immediat, i per això es preveu que la corba de nous contagis augmenti.
"Prou de criminalitzar la pagesia"
Teresa Jordà, consellera d'Agricultura, Pesca i Ramaderia, ha fet una crida que no es criminalitzi més la pagesia. "Ja n’hi ha prou que s’assenyali el pagès durant la campanya de la fruita", ha demanat després que s'hagi posat el focus de l'augment de nous casos en els temporers del Segrià. "La immensa majoria tenen els treballadors contractats i compleixen estrictament els protocols aprovats de manera conjunta amb el sector", ha defensat Jordà.
També ha apuntat que des del mes de març els departaments d'Agricultura, Salut, Treball i Interior han treballat de la mà del sector primari amb un protocol molt complet, que s'està complint. "És gràcies a aquest protocol exhaustiu que s’està fent el control dels casos". I s'ha fet a temps, ha insistit Jordà.