Mascareta al súper i al transport públic. Són algunes de les idees que s'inclouen a l'esborrany de mesures de prevenció i control de les malalties respiratòries, amb el qual el Ministeri de Sanitat intentarà aquest dijous arribar a un consens amb totes les comunitats autònomes en la Comissió de Salut Pública. La setmana passada ja vam conèixer la intenció de tornar a les mascaretes en els centres de salut i hospitals, però la cosa no s'ha acabat aquí: què proposa Sanitat per l'arribada de la grip?

Què cal saber de la campanya de vacunació de la grip i la covid
 

El ministeri aconsella la mascareta durant tota la temporada de virus respiratoris, però planteja endurir el seu ús segons uns escenaris de risc. Segons l'escenari, la mascareta passarà d'estar recomanada a ser obligatòria tant a les sales d'espera com d'urgències dels hospitals. Es contemplen quatre escenaris de risc: 0, 1, 2 i 3 o de risc "molt alt", fins i tot "pandèmic". En aquest últim escenari, "es podrà valorar" l'adopció d'actuacions "addicionals i excepcionals que s'implementaran d'acord amb la normativa específica". És d'aquesta manera que s'obre la porta al fet que cada comunitat "pugui implementar tantes mesures complementàries com consideri adients", segons el document al qual ha tingut accés Efe aquest dimecres.

Quatre escenaris de risc: quins són

Els escenaris es classificaran segons un seguit d'indicadors (incidència, hospitalització, ingressos a l'UCI...), que es revisaran setmanalment. Cada escenari té una bateria d'actuacions, algunes comunes en tots ells: la de recomanar la mascareta quirúrgica i l'aïllament si hi ha símptomes. També se'n restringeix l'ús a persones majors de 6 anys, llevat d'aquelles amb dificultat respiratòria, sense autonomia per treure-se-la o per les quals sigui incompatible amb les activitats que fan. La vacunació, la higiene, la ventilació i evitar aglomeracions són altres recomanacions generals. 

Així doncs, el primer escenari és aquell amb els indicadors de transmissibilitat baixos o moderats, en el qual es recomanarà les persones amb símptomes portar la mascareta i minimitzar les seves interaccions, cosa que inclou el teletreball. En els centres residencials, els treballadors en símptomes hauran de ser reubicats on no hi hagi contacte directe amb persones vulnerables. Si no és possible, se'ls donarà de baixa els cinc primers dies després de l'inici dels símptomes i faran servir la mascareta de manera permanent fins que ja hagin desaparegut. En els hospitals, centres de salut i similars, es recomanarà la mascareta tant a personal sanitari com a pacients i acompanyants, en àmbits vulnerables com sales de quimioteràpia o unitats de trasplantats.

Recomanar la mascareta a súpers i transport

El segon escenari es decretarà quan els indicadors estiguin en un nivell alt. En centres residencials, hi haurà la recomanació a persones de risc de fer servir la mascareta en supermercats, botigues i transport públic, així com en cinemes, teatres, concerts, gimnasos, sales de ball o esdeveniments multitudinaris a l'aire lliure. De manera "permanent", tots els treballadors d'àmbits vulnerables l'hauran de portar, però no els pacients o residents —se'n podrà establir l'obligatorietat general o en centres específics—. En centres sanitaris, la mascareta estarà "indicada" a treballadors, pacients i acompanyants en llocs comuns, com sales d'espera o d'urgències —mentre se'n valorarà l'obligatorietat general o no.

Finalment, en el tercer escenari, quan els indicadors estiguin en un nivell "molt alt" o de "risc pandèmic", s'activaran altres mesures. "Es podrà valorar l'adopció de mesures addicionals i excepcionals que s'implementaran d'acord amb la normativa específica", diu el document.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!