Finalment, les mascaretes seran obligatòries també a l'espai públic, a l'aire lliure a partir d'aquest dijous. Això sí, sempre que no es puguin garantir les distàncies mínimes de seguretat. Així ho va anunciar aquest dimarts el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i s'ha publicat aquest dimecres al Boletín Oficial del Estado (BOE). D'aquesta manera, i fins a nova ordre, les mascaretes seran un element indispensable durant les fases de desescalada.
Hi ha tres tipus de mascaretes i cada una té característiques específiques. D'una banda, trobem les mascaretes higièniques, recomanades per a les persones sanes i sense contacte amb el coronavirus. També hi ha les mascaretes quirúrgiques, aconsellades per a les persones contagiades que estan dissenyades per protegir als que estan al voltant. I finalment, les mascaretes autofiltrants.
Aquestes últimes són equips de protecció individual i les que ofereixen una major protecció. Se'n poden trobar de fins a tres variants diferents, les FFP1, que segons la multinacional mèdica i de seguretat Dräger, frenen un mínim del 78% de les partícules, les FFP2, que ho fa en un 92% dels casos i la FFP3, que arriba fins al 98%.
De fet, segons aquesta mateixa empresa, es recomana per fer front al coronavirus la FFP2 i la FFP3, sense vàlvula d'exhalació.
Què cal tenir en compte a l'hora de posar-se una mascareta?
Els experts aconsellen extremar les precaucions a l'hora de posar-se i treure's la mascareta.
- Posar-la i treure-la amb les mans netes
- Sempre agafar-la pels extrems
- No tocar-la una vegada posada
- La mascareta ha de cobrir la boca, el nas i la barbeta
- Si no és reutilitzable, s'aconsella no tornar-la a fer servir
MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris
MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries