Superat el debat de si la mascareta és una mesura eficaç per evitar la propagació del coronavirus, ara és possible que les mascaretes puguin donar, inadvertidament, immunitat fent que s'emmalalteixi menys pel virus, segons han publicat diversos acadèmics en una revista mèdica.
Segons recull el diari britànic The Telegraph, l'article publicat a la New England Journal of Medicine insisteix en aquesta teoria no provada, tot i que prometedora, que l'ús de mascaretes podria ajudar a reduir la gravetat del virus i assegurar que una part important de les noves infeccions siguin asimptomàtiques.
Si aquesta hipòtesi es confirma, l'ús universal de les mascaretes podria convertir-se en una forma de variolació o inoculació que generaria immunitat, i "per tant, alentiria la propagació del virus als EUA i altres llocs" mentre s'espera l'arribada d'una vacuna.
L'article detalla que hi ha una evidència creixent que la quantitat de virus a què una persona està exposada al començament de la infecció, la "dosi infecciosa" pot determinar la gravetat de la seva malaltia. De fet, un estudi publicat a The Lancet el mes passat va trobar que la "càrrega viral en el moment del diagnòstic" era un "predictor independent de mortalitat" en pacients hospitalaris.
Per tant, l'ús de les mascaretes podria reduir la dosi infecciosa a la qual està exposada una persona i per tant l'impacte de la malaltia pel seu filtratge.
Les vacunes
Segons ha exposat aquest dimarts la cap de Salut Pública de Rospotrebnadzor, a Rússia, Anna Popova, hi ha actualment 26 vacunes en vies de desenvolupament al país. Això sí, no se sap del cert en quina fase es troba cada una. En declaracions que recull el mitjà digital Sputnik, Popova ha exposat que "globalment, hi ha 36 vacunes en diferents fases i assajos clínics i 92 no haurien començat encara els assajos. A Rússia, 17 organitzacions estan treballant en 26 vacunes".
L'agència Reuters assenyala que la Xina té, ara per ara, quatre vacunes Covid-19 en l'etapa final dels assajos clínics. Almenys, tres d'aquestes ja s'haurien ofert a treballadors essencials sota un programa d'ús d'emergència que es va posar en marxa al mes de juliol. Els assajos clínics de la fase 3 avançaven sense problemes i les vacunes podrien estar llestes per al públic en general al novembre o desembre, tal com s'anunciava aquest dilluns.
Així doncs, una unitat del gegant farmacèutic estatal Xina National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i Sinovac Biotech SVA.O, que cotitza als Estats Units, estan desenvolupant les tres vacunes sota el programa estatal d'ús d'emergència. A més, la quarta vacuna Covid-19, que està desenvolupant Cansino Biologics 6185.HK, va ser aprovada per al seu ús per l'exèrcit xinès al juny.
Brasil, un camp de proves
Brasil és un dels països més afectats pel coronavirus. S'hi han registrat més de 4,35 milions de contagis i 132.000 morts i s'hauria convertit en un camp de proves de vacunes contra el virus. Ara per ara, s'estan provant dues de les vacunes que es troben en una fase més avançada contra la infecció: la de la Universitat d'Oxford amb la farmacèutica AstraZeneca i la de l'empresa xinesa Sinovac. Les altres dues, la de la farmacèutica Johnson & Johnson i de Pfizer, han rebut l'aprovació de les autoritats per començar els assajos.