La Marató de Donants de Sang de Catalunya 2025, que comença aquest dijous i s'allargarà fins al 18 de gener, té com a objectiu aconseguir les 10.000 donacions de sang necessàries per remuntar la baixada durant l'època de Nadal, que acostumen a baixar un 20%, i pretén posar el focus en els joves i en les donacions de plasma. Així ho ha detallat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant la presentació de la marató, que enguany s'emmarca sota el lema 'Som el que fem', i que ha comptat amb la presència en format telemàtic dels alcaldes de Tarragona, Rubén Viñuales; Lleida, Fèlix Larrosa; i Girona, Lluc Salellas.

Durant tota la campanya es podrà donar sang als centres fixos dels hospitals de referència —el Clínic, Sant Pau i Vall d'Hebron— i en campanyes especials de donació de sang i plasma en 104 municipis d’arreu del territori, algunes en espais emblemàtics com el Palau de la Música, la fàbrica Fabra i Coats, al Born Centre Cultural, al Palau de la Música o a les Cotxeres de Sants. La novetat d'aquest any és que més de 50 edificis catalans, entre ells ajuntaments, el Palau de la Generalitat, la Torre Glòries o el Tibidabo, s'il·luminaran de vermell el dissabte 11 de gener per comprometre's amb la causa, i es realitzaran campanyes en espais emblemàtics com el Palau de la Música. 

El plasma, punt crític 

"Les reserves de sang han baixat un 20 % després de les dates nadalenques. És important captar l'atenció de la ciutadania i demanar que aquesta generositat no cessi", ha afirmat Collboni durant l'acte. "La previsió per al 2025 és que hi hagi 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris catalans i que necessitaran una transfusió de sang, plasma o plaquetes. Per tant, farien falta 240.000 donacions a tot Catalunya", ha destacat Collboni. En paral·lel, Viñuales, Larrosa i Salellas han subratllat que els quatre alcaldes de les quatre províncies catalanes estiguin presents en una mateixa campanya i han animat els seus conciutadans a donar sang després de les dates nadalenques.

Durant el període d'estiu, especialment a l'agost, i per Nadal, les donacions de sang baixen, motiu pel qual és important aquesta marató, que l'any passat va superar les 9.500 donacions. "Veiem la meta de prop i a veure si aquest any l'aconseguim", ha apuntat el president del Banc de Sang i Teixits, Andreu Mas-Colell. En aquest sentit, ha puntualitzat que el descens de donacions de sang entre el 2021 i el 2024 es deu, en part, al fet que cada vegada apareixen més alternatives terapèutiques que fan que les donacions "siguin menys necessàries que anys enrere", encara que ha alertat que el "punt crític" és el plasma. "A Catalunya cobrim el 40 % de les necessitats i la resta ho importem, com ocorre en pràcticament tot Europa. El 2023 vam obtenir 27.000 donacions de plasma i ara estem per sobre de les 36.000. L'objectiu el 2025 és aconseguir les 50.000 per apropar-nos a l'autosuficiència", ha conclòs Mas-Colell. 

Focus en els joves 

Davant aquest escenari, les autoritats presents han posat el focus en els joves, un grup en el qual proporcionalment "fan falta més aportacions", i han volgut mostrar els exemples de Maria Teresa Orquín, la major donant de tot Catalunya, i Adrià Tallada, testimoni, receptor i donant de sang. "Donar sang fa menys mal que fer-se un 'pírcing' o tatuar-se. Som molt pocs els que podem donar perquè els protocols són molt exigents i ocupa molt pocs minuts a l'any", ha explicat Orquín, veïna del barri barceloní de la Bordeta i que aquest dissabte complirà la seva donació número 258. Les seves donacions han servit per ajudar en casos com els de l'Adrià, qui amb 16 anys va tenir un accident de moto amb un sagnat massiu d'estómac que va requerir que li administressin unes vuit bosses de sang. "Va haver-hi vuit o nou persones que, de forma totalment anònima i altruista, van donar la seva sang i van fer possible que a mi, en qüestió de minuts, em salvessin la vida", ha relatat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!