Els peixos com les sardines, els seitons o les anxoves són "una alternativa prometedora a la carn vermella" i el seu major consum podria oferir importants beneficis per a la salut pública, evitant entre 500.000 i 750.000 morts el 2050 a tot el món. Així ho indica un estudi dirigit per l'Institut Nacional d'Estudis Mediambientals de Tsukuba (Japó), que afegeix que es podria reduir significativament la prevalença de discapacitat per malalties relacionades amb la dieta.
Tanmateix, com és possible que es puguin evitar tantes morts per reduir el consum de la carn vermella? Segons l'estudi, les possibles morts evitades estarien relacionades, en particular, amb cardiopaties coronàries i a més estalviaria entre 8 i 15 milions d'anys de vida viscuts amb discapacitat. Tot i que cal tenir en compte que aquests peixos poden ser un substitut de forma limitada.
Consumir peix, fins a un punt sostenible
Aquesta mena de peixos només es poden substituir una fracció, aproximadament el 8%, de la carn vermella mundial a causa de la seva oferta limitada, però podria augmentar el consum mundial diari de peix per càpita a prop del nivell recomanat, així com reduir en un 2% les morts per cardiopaties coronàries, accidents cerebrovasculars, diabetis i càncer d'intestí el 2050.
Cada cop hi ha més proves que relacionen el consum de carn vermella i processada amb un major risc de malalties no transmissibles, que van representar al voltant del 70 % de totes les morts al món el 2019. Aquestes afeccions són majoritàriament malalties coronàries, accidents cardiovasculars, diabetis o càncer d'intestí.
Especialment recomanable en països amb rendes baixes i mitjanes
La investigació que publica BMH Global Health es basa en bancs de dades sobre les previsions de carn vermella per al 2050 a 137 països i dades històriques sobre les captures d'aquestes espècies. Aquestes dades mostren com aquesta mena de dieta seria “especialment útil” per als països de renda baixa i mitjana, on aquests peixos són barats i abundants, i on el nombre de víctimes de les malalties cardíaques, en particular, és elevat.
En l'actualitat, recorden els investigadors, tres quartes parts de les captures, inclosa una quantitat significativa pescada davant de les costes de països que pateixen inseguretat alimentària i malnutrició, es trituren per obtenir farina i oli de peix, que s'utilitzen, sobretot, en piscicultura destinada a consumidors amb ingressos elevats.