Menorca ha registrat el primer cas de coronavirus en el sector turístic de l'estat espanyol. Ara bé, també matisen que el brot es deu a turistes nacionals i en cap cas són de fora el país. Així ho ha confirmat el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de Balears, Javier Arranz, en roda de premsa aquest migdia: "És el primer brot de turistes, tot i que també es tracta d'un brot familiar". En concret, són tres persones i parents directes que s'han confinat al seu "hotel o apartament" i destaquen que no presenten pràcticament cap símptoma o són de caràcter lleu.
Els serveis assistencials de la Conselleria de Salut balear estan seguint el cas. Aquest, se suma als nou brots actius que les Illes Balears tenen controlats. Els principals són a Mallorca i en menor mesura a Eivissa.
#ENDIRECTE Javier Arranz: "el de Menorca és el primer brot de turistes". pic.twitter.com/5BJ2KO6ANb
— IB3 Notícies (@IB3noticies) July 9, 2020
El pare d'aquest nucli familiar té 44 anys i va ser el primer que va començar a tenir febre dilluns passat. Ell mateix va prendre la decisió d'anar a urgències de Canal Salat de Ciutadella, on li van confirmar el positiu. Des d'aleshores dorm amb la dona i el seu fill seguint els criteris de la Unitat d'Atenció al Coronavirus, UVAC. Aquests se sumen als sis casos actius que té l'illa, l'acumulat de totes les Balears arriba als 118.
Les proves que ofereix el govern de la presidenta Francina Armengol són setmanals. Malgrat que avui no tocava parlar de xifres, han aprofitat la roda de premsa per avisar de l'excepcionalitat d'aquest cas. Les Balears, com passa a Catalunya, també han aprovat l'ús obligatori de les mascaretes. La mesura serà vigent a partir d'aquest cap de setmana i també han detallat altres limitacions. Per exemple, límit de trenta persones en espais tancats i setanta per als oberts o cerimònies amb un màxim de 250 persones en exteriors i 150 en interior. També hi haurà multa per qui no porti la mascareta posada amb 100 euros.
Previsió turística
Aquest és un any perdut i, com passa en molts sectors, es tracta de salvar-lo. La data és desembre del 2021. L'impacte en negatiu del turisme no ha passat desapercebut per rotatius estrangers com el Time o l'Spiegel, que retraten les Balears com unes illes buides de turistes que depenen d'una maquinària creada per atraure milions de turistes: "Mallorca, una illa fantasma. Què serà d'ella sense els alemanys?".
Un sector que aporta l'11% del PIB a les Illes i que, de moment, tot el turisme que ha aconseguit després de la pandèmia ha quedat en un experiment. L'arribada d'uns quants centenars d'estrangers el passat 15 de juny dividits en fases. L'altra cara de la moneda és el turisme nacional. Un bon indicatiu són les empreses de cotxes de lloguer. Per aquest juliol preveuen que l'augment serà d'un 25% i les xifres, comparades amb el 2019, tan sols seran lleugerament inferiors.