Tot i que l'estratègia de la vacunació contra la covid sempre ha estat vista com un èxit a l'Estat i a Catalunya, especialment les primeres dues dosis que van ser molt ben rebudes per la població amb una taxa vacunal de les més altes d'Europa, després han continuat arribant una gran quantitat de vials que han caducat, un cop descongelats. Segons ha confirmat en els últims dies el ministeri de Sanitat ha hagut de destruir gairebé 14 milions de dosis de les vacunes, especialment les que es corresponen a la farmacèutica Pfizer que al principi de la campanya (ara fa dos anys) eren les més posades. Amb l'estabilització de la pandèmia, unes variants més lleus de la covid i que s'escapen de la protecció que ofereixen les vacunes, molts espanyols han optat per posar-se només dues o tres dosis, descartant aquesta quarta, tot i que des de les autoritats sanitàries la recomanin. Ara mateix, aquesta xifra de 14 milions de vacunes caducades ens pot semblar molt alta, però com que tothom que vol ja la porta inoculada i hi segueix tenint accés, no té res a veure amb l'escàndol que hauria suposat que s'haguessin llençat milions de vials a la brossa quan les vacunes arribaven amb comptagotes i es formava un caos entre les persones que frisaven per posar-se-la.
Aquesta no és una situació única a Espanya, sinó que es repeteix a tota la Unió Europea amb xifres encara més elevades. Segons recull La Vanguardia, al conjunt de la UE s'haurien hagut de llançar fins a 170 milions de vials, que representen un 10% dels que es van comprar, segons ha calculat la consultora Airfinity. Cal recordar que és aquest organisme el que s'encarregava de fer una compra centralitzada de les vacunes i després les repartia entre els estats membre, en el que es va definir com una estratègia conjunta de vacunació. Les previsions que es van fer des de la UE van ser exagerades i ara compten amb un excedent molt elevat de vacunes que estan a punt de caducar o ja ho han fet. A més, el fet d'haver-les de guardar en magatzems també suposa un maldecap important, tal com han anat advertint els ministres de Sanitat en reunions conjuntes.
Negociació amb les farmacèutiques
Una de les solucions que es van proposar en aquestes trobades és negociar amb les farmacèutiques nous terminis perquè els hi entreguin les vacunes, tal com ha informat La Vanguardia. Pfizer, que és la principal proveïdora de vials, ha estat informada d'aquestes reunions, que es rependran durant el mes de gener. A banda de renegociar l'entrega depenent de l'evolució de la pandèmia també demanaran que es modifiqui la caducitat de les dosis que encara no s'hagin descongelat. Tot i que ja s'han notat els primers fruits d'aquesta negociació, com ara el fet de canviar les vacunes de primera generació per les noves adaptades a les variants que han anat sorgint, això no és suficient.
Tot i que ara les vacunes els hi sobrin i no hi hagi espai per guardar-les, des de la Unió Europea es defensa la seva estratègia de compra massiva, ja que en el seu moment quan més falta feien, els països tenien prou dosis per posar-les a tothom que les necessitava. Ara, la situació ha canviat, i quan encara falta que arribin 1.800 milions de dosis de vacunes entre finals del 2022 i 2023 (una xifra rècord) mentre es preveu que la demanda continuï caient. La negociació amb les farmacèutiques serà clau perque no s'hagin de continuar llançant vacunes caducades.