La cancellera Angela Merkel ha defensat aquest divendres l'aplicació de noves restriccions en una Alemanya "fermament tocada" per la pandèmia, entre elles el que seria el primer toc de queda instaurat al país per la Covid.

Aquesta i altres mesures es troben dins de la reforma legal que va aprovar aquest dimarts el Govern alemany i que, amb la intervenció de la cancellera, iniciava aquest matí la seva tramitació parlamentària al Bundestag (cambra baixa).

Restriccions homogènies

El projecte de llei busca limitar la capacitat d'acció dels Lands en la lluita contra la pandèmia i imposar restriccions homogènies i uniformes a tot el país, de forma automàtica a partir dels 100 casos per cada 100.000 habitants en set dies.

També acabar amb l'actual bloqueig en les negociacions entre el Govern central i els estats federats, davant de la negativa d'alguns Lands a augmentar les restriccions com proposa Merkel per motius econòmics i socials.

"La situació és seria, molt seria", ha advertit Merkel, que ha demanat atendre les "crides d'emergències" dels sanitaris. "Hem de fer tot el possible per frenar i trencar la tercera onada", ha afegit la cancellera, que ha considerat que aquestes noves mesures arriben tard, però són necessàries i estan justificades, malgrat suposar una greu ingerència en les llibertats dels ciutadans.

"El virus no atén a mitges tintes. Només entén un idioma: la contundència", ha recalcat la cancellera, que ha agregat que el coronavirus "no negocia" i que "els titubejos no serveixen".

Angela Merkel aquest divendres en el bundestag / EFE

La ultradreta, contrària al toc de queda

La cancellera ha dedicat part del seu discurs a defensar en concret la seva proposta de toc de queda, una de les mesures més criticades i qüestionades -des de l'oposició, les empreses i la societat civil- d'aquest projecte de llei del govern. Els crits i esbroncades s'han repetit des del grup ultradretà, que ha coquetejat amb el negacionisme.

En la seva actual redacció, estaria prohibit abandonar el domicili entre les 21.00 i les 5.00 hores en aquelles regions que superin el límit dels 100 positius d'incidència acumulada.

La cancellera ha explicat que el toc de queda és una mesura útil no pels contagis que es produeixen a la nit a l'aire lliure, sinó perquè evita visites i els contactes al transport públic. No és un remei absolut, ha dit, però en combinació amb altres mesures és efectiu.

"L'únic objectiu és abandonar aquesta terrible fase de la pandèmia per al benestar de tots", ha subratllat.

Després d'aquesta primera lectura es preveu que la segona i tercera tinguin lloc la setmana que ve al Bundestag -on en principi la reforma no hauria d'afrontar gran oposició amb la majoria de l'Executiu-, per passar a continuació al Bundesrat (cambra de representació regional), on la resistència pot ser més gran.

 

Foto principal: La cancellera alemanya, Angela Merkel / EFE