Des de 2012 la Fundació Jiménez Díaz s'ha convertit en l'hospital preferit pels madrilenys per exercir el seu dret a triar centre hospitalari gràcies a la lliure elecció, segons es desprèn de les dades aportades en les memòries dels diferents hospitals que formen el grup d'alta complexitat del Sermas en els últims anys.

Segons les últimes dades, el 2019 hi va haver un total de 149.679 peticions de canvi d'hospital de referència, de les quals més un 51% (75.889) van elegir la Fundació Jiménez Díaz, sent a més, el centre amb el menor nombre de pacients assignats que decideixen canviar d'hospital, només un 3,8% del total de les 178.655 sortides. Dades que han anat millorant de forma considerable, ja que en els dos últims anys la Fundació ha aconseguit que un 9% de madrilenys més l'escullin com a centre de referència.

Amb una notable distància, l'Hospital Clínic San Carlos, amb un 10% d'entrades a través de la lliure elecció és el següent centre en aquesta llista de centres d'alta complexitat, i amb un 12% de sortides. En tercer lloc se situa l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón amb un 9% d'entrades i un 7,6% de sortides.

Amb referència als centres que han tingut una pèrdua de pacients més gran, destaca l'Hospital Universitari La Paz, amb 48.149 pacients que van decidir canviar aquest centre per un altre, el 27% del total dels centres d'alta complexitat de la Comunitat de Madrid, mentre que tan sols ha tingut un 5,5% d'entrades. En similar situació es troba l'Hospital Universitari Ramón i Cajal, amb una pèrdua de 33.182 pacients (un 18,5%) i només 6.178 pacients (un 4,13%) d'entrada.

La Comunitat de Madrid va ser una de les comunitats autònomes pioneres en aquest dret de la lliure elecció que recull la Llei 6/2009. És, a més, una de les poques en les que es materialitza l'aplicació real de tal dret que dona l'opció al pacient de tenir la total llibertat d'escollir el centre sanitari, així com el professional per qui vol ser atès en el marc d'una sanitat pública de cobertura universal, equitativa i de qualitat.

Qualitat i temps d'espera

Un dels principals aspectes que tenen en compte els madrilenys, a l'hora de triar el seu centre assistencial és en la qualitat dels serveis oferts i el tracte rebut. Per això, la Fundació Jiménez Díaz obté, any després d'any, les millors valoracions quant a satisfacció dels pacients segons l'Observatori del Servei Madrileny de Salut, el que, amb una altra sèrie de criteris, el converteixen en el centre de preferència dels madrilenys a l'hora d'exercir la lliure elecció.

Segons les últimes dades, l'índex de satisfacció el 2019 de la Fundació Jiménez Díaz era del 93,94%, gairebé 4 punts per sobre de la mitjana dels hospitals madrilenys d'alta complexitat. En el costat oposat se situa l'Hospital Universitari La Princesa amb un 87,5% de satisfacció per part dels pacients.

Quant a l'índex de reclamacions, la fundació Jiménez Díaz, amb una mitjana de 5,8 per cada 10.000 actes assistencials, se situa com el centre amb menor nombre de reclamacions, amb 16,9 reclamacions menys que la mitjana del seu grup i 8,36 que l'Hospital Universitari La Paz, hospital situat en segon lloc.

Amb un 97,33%, gairebé 3 punts per sobre de la mitjana, l'Hospital Porta d'Hierro Majadahonda és el centre amb més percentatge de recomanació, 1,9 punts per sobre de la Fundació Jiménez Díaz, el següent centre en aquest rànquing.

Un altre dels factors determinants per als ciutadans madrilenys a l'hora de triar el seu hospital de referència són els temps d'espera per a una cirurgia o consulta externa. Sobre això, la Fundació Jiménez Díaz presenta els menors temps d'espera, tant quirúrgica com de consultes externes, i amb unes demores de mitjana molt inferiors a la resta d'hospitals del grup d'alta complexitat del Sermas.

El desembre de 2019, la Fundació Jiménez Díaz va tenir una espera mitjana de 13,03 dies, poc més de 50 dies per sota de la mitjana dels hospitals d'alta complexitat madrilenys i amb xifres molt inferiors a la resta de centres madrilenys, per exemple, va tenir 40,8 dies menys que Hospital Clínic San Carlos, el següent centre de la llista. Mentre que respecte a l'Hospital Universitari La Paz, el centre amb més nombre de dies d'espera quirúrgica, 81,24, la Fundació va tenir 68,21 dies de diferència.

En aquests últims anys, la Fundació Jiménez Díaz ha contribuït al descens dels temps de demora de les llistes d'espera de la Comunitat de Madrid. Bon exemple d'això són les últimes dades facilitades pel Sermas d'agost del 2021, on es reflecteix que la mitjana de dies d'espera quirúrgica de la Fundació Jiménez Díaz se situa en 9,72 dies, 3,31 dies menys respecte a desembre de 2019. Dada que contrasta amb l'augment de dies de demora en la resta dels centres hospitalaris madrilenys d'alta complexitat, ja que la mitjana d'espera se situa en 98,65 dies.