Més d'un milió de persones en edat de risc, és a dir, entre els 50 i els 69 anys, que estan convidades a participar cada dos anys al cribratge de càncer de còlon a Catalunya no se sotmeten a la prova de prevenció i detecció precoç. Així es desprèn de les dades que l'Associació Contra el Càncer a Barcelona ha exposat en el marc del dia mundial de la malaltia. Des del Departament de Salut apunten que la participació el 2023 va ser del 47%. Entre un 1% i un 5% de les anàlisis de la femta en el marc del cribratge poblacional revelen la presència de sang oculta. Si el resultat de la prova és positiu es recomana fer una colonoscòpia per conèixer la causa del sagnat i, en la majoria de les ocasions, és per pòlips benignes o altres lesions del tracte digestiu i només en uns pocs casos s’explica per la presència d’un tumor. El coordinador de la Unitat de cribratge de l’Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Jaume Grau, fa una crida a participar-hi i recalca que la prova és “senzilla” i “es fa a casa”.

Una prova fàcil 

El doctor Jaume Grau ha explicat a l'ACN que un dels possibles motius que podrien explicar per què la meitat de la població citada al cribratge ignora la invitació, podria ser el desconeixement que es tracta d’una prova molt fàcil o també l’actitud que adopten les persones davant una eventual malaltia com el càncer. “Quan reps la carta hi ha qui reacciona amb un punt de por; altres pensen que a ells no els passarà, sobretot els homes, tot i que ells precisament tenen més risc”, afirma el responsable de la unitat de cribratge del Clínic. A més, hi ha persones que no tenen l'adreça actualitzada. En aquest sentit, el doctor assenyala que les dones moltes vegades fan de “portaveu familiar” i “faciliten” que els homes hi participin. Aquest doctor, vinculat a l'Associació Contra el Càncer a Barcelona, fa una crida a participar en els cribratges i remarca que es tracta d’una prova fàcil, que la recollida de la mostra es fa des de casa i que en cas que doni positiu no és sinònim de càncer, ni de bon tros.

Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Jaume Grau
El coordinador de la Unitat de cribratge de l’Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Jaume Grau / ACN

Si el resultat de la prova és positiu, el més habitual és que siguin pòlips, que es classifiquen segons el risc i en la gran majoria de casos es recomana treure'ls. El càncer de còlon es desenvolupa a partir d'adenomes, pòlips que poden evolucionar cap a un tumor maligne, i aquí rau una de les grandeses d’aquest cribratge. A més de diagnosticar la malaltia quan encara no ha presentat símptomes (detecció precoç) i el pronòstic sol ser millor, també permet prevenir-la en trobar lesions premalignes i treure-les abans que evolucionin en càncer. “Estem evitant incidència de càncer i mortalitat”, remarca aquest especialista en Medicina Preventiva i Epidemiologia. A més, el doctor Grau ha explicat que el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte és un cribratge poblacional, és a dir, s’invita tota la població d’uns determinats grups d’edat, però aconsella visitar el metge si es tenen factors de risc —per exemple antecedents familiars— o davant de canvis o símptomes, independentment de l’edat: “Si, per exemple, algú amb 47 anys està preocupat, que vagi al metge de família, que valorarà el risc i decidirà quina és la millor manera de fer el cribratge”.

La importància de la detecció precoç

Segons un comunicat del Departament de Salut, el programa de cribratge va convidar 989.066 persones el 2023 a participar-hi i, d'aquestes, el 47% hi va prendre part. Això va permetre detectar 547 càncers de còlon i recte, dels quals el 77% estaven en fases inicials de la malaltia, quan el pronòstic és millor. Així mateix, a 5.600 persones se'ls van detectar i treure pòlips colorectals de risc intermedi o alt de progressar. Salut destaca que el programa ha tingut un gran impacte entre la població. Del 2009 al 2023, més de 3,6 milions de persones (45,5% del total de convidades) hi han participat en les repetides invitacions —es conviden cada dos anys— i s'han pogut detectar 6.359 càncers de còlon i recte i a 58.000 persones se'ls han detectat i tret pòlips colorectals. Això significa que s'ha fet una tasca de prevenció a una població equivalent a tota la ciutat de Cerdanyola del Vallès o la meitat de Girona, per exemple.  

Aquest programa de cribratge està previst que s'ampliï fins als 74 anys en tot l'estat espanyol, tal com el Ministeri de Sanitat va anunciar fa 1 any. A més, també s'estudia avançar l'edat de detecció als 45 anys després que s'hagi detectat un augment dels casos en grups d'edat més joves; tot i que no hi ha un consens, hi ha experts que recomanen prioritzar l’ampliació a les persones més grans i millorar els índexs de participació en els grups actuals, tal com van indicar els responsables d’un estudi científic liderat precisament des del Clínic sobre estratègies de cribratge en una roda de premsa divendres. “La participació és un tema clau i creiem que hem de fer esforços per millorar-la”, ha afirmat el director assistencial de l’Hospital Clínic, el doctor Antoni Castells. Consultes d’hospitals catalans han vist en els darrers anys un augment dels casos de càncer de còlon en persones cada vegada més joves.

Alt índex de supervivència

Segons les estadístiques del càncer a Catalunya el 2024 facilitades pel Departament de Salut, l’índex de supervivència del càncer de còlon i recte se situa en la mitjana del global de tots els càncers, amb un 65,7% en homes i un 68,8% en dones. És el segon tipus de càncer més freqüent en homes i dones, però el primer globalment, amb 7.000 nous casos anuals. També és el segon en homes i dones pel que fa a la mortalitat, i el segon globalment, amb 2.300 morts anuals per aquest tumor, darrere del càncer de pulmó. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!