Qualsevol de les dietes avalades per la ciència i que l'Organització Mundial per a la Salut reconeix com més saludables, com la mediterrània, la DASH o la nòrdica, recomanen menjar cereals integrals.
El cereal integral és aquell que, a l'hora de ser consumit, conté les tres parts del gra, que són el segó –la capa exterior que conté la quantitat de fibra més gran, vitamines B, minerals i proteïna–, l'endosperme –la part central, que conté fonamentalment midó i proteïnes– i el germen, la part més petita del nucli que conté minerals, vitamines i greixos saludables.
A la major part d'aliments que mengem avui dia que contenen cereals, aquests no són integrals sinó refinats, com el pa blanc, la pasta i altres derivats que són molt menys saludables. S'elaboren extraient el segó i el germen, que són les parts que inclouen fibra i són els més densos en nutrients.
Però a canvi, tenen una textura molt més fina i, com que ens hi hem acostumat, resulten més agradables de menjar perquè tenen una textura que facilita el seu consum. El problema és que el seu impacte en el nostre organisme és negatiu.
Fa un temps, un gran estudi danès dirigit per l'Institut Nacional d'Aliments de la Universitat Tècnica de Dinamarca va analitzar per què s'han de consumir cereals amb grans sencers. Els estudis epidemiològics han demostrat que el consum de cereals integrals disminueix el risc de desenvolupament de patir malalties cardiovasculars.
La investigació
En l'estudi danès es va abordar l'efecte del consum d'aliments elaborats amb grans refinats en la dieta, com el pa blanc i la pasta. L'estudi va incloure 50 adults en risc de desenvolupar malalties cardiovasculars o diabetis tipus 2.
Les anàlisis de sang van mostrar que els participants presentaven un grau d'inflamació en el seu organisme major que quan prenien els grans sencers. La inflamació és la resposta natural del cos a una infecció, però algunes persones tenen nivells d'inflamació lleugerament elevats (l'anomenada inflamació de baix grau) malgrat que no hi ha infecció. Passa principalment en les persones amb sobrepès i obesitat i està directament relacionat amb el seu risc d'emmalaltir.
L'estudi també va demostrar que els participants mengen menys quan els cereals són integrals, perquè aquests produeixen una sacietat més gran. De fet, la major part dels participants que van seguir una dieta integral, van acabar perdent pes. Els experts van concloure que existeix una sòlida base científica per a la recomanació dietètica de menjar grans sencers. Això pot aplicar-se particularment a les persones, que tenen un risc més gran de desenvolupar diabetis mellitus del tipus 2 o problemes cardiovasculars.