La represa de la vacunació amb AstraZeneca s'inicia la setmana que ve. A casa nostra es va suspendre dilluns i tornarà dimecres vinent. A partir d'aquí, els informes que dona l'Agència Europea del Medicament (EMA) remen a favor de la seguretat d'aquesta vacuna però no estan exempts dels dubtes generats arran de casos puntuals per coàguls de sang. Per això, ha elaborat un informe que detalla en quin moment, la persona que rep la primera dosi ha d'anar d'urgències o trucar al metge. Les variacions o efectes secundaris a tenir en compte són aquests:
- Canvi en l'olor de l'alè, més fort.
- Dolor al pit o a l'estómac.
- Inflamació o fredor a un braç o una cama.
- Mal de cap fort i persistent o acompanyat per visió borrosa.
- Sagnat persistent.
- Múltiples contusions petites, taques vermelloses o violàcies. També butllofes de sang sota la pell.
En aquests casos, l'EMA recomana "buscar assistència mèdica ràpida". En els efectes recents que han creat l'alerta, s'especifiquen casos de "trombosi i trombocitopènia, alguns que es presenten com a vena mesentèrica o vena cerebral, en persones que recentment havien rebut la vacuna d'AstraZeneca".
També posa l'accent en el període en què s'ha produït aquest malestar: dins dels 14 dies posteriors a la vacunació. I elabora un perfil majoritari de les afectades: "La majoria dels informes van implicar dones menors de 55 anys, tot i que algunes d'aquestes dades poden reflectir una major exposició d'aquestes persones a causa de la segmentació de determinades poblacions per a campanyes de vacunació en diferents estats membres".
Més implicació dels sanitaris
Malgrat tot, l'EMA recorda que "el nombre d'esdeveniments reportats supera els esperats i, per tant, no es pot excloure la causalitat, encara que no confirmada". De moment però, tanquen files ja que "la força de qualsevol associació és incerta". A la vegada, no es quedaran de mans plegades.
L'EMA té previst actualitzar els canals informatius i també demanarà més col·laboració dels professionals sanitaris perquè "estiguin alerta davant de possibles casos de tromboembolisme en persones vacunades". A la vegada, aconsellen que els experts avisin als pacients d'aquests efectes, sobretot en cas de "símptomes de tromboembolisme, trombocitopènia i coàguls de sang cerebral com contusions fàcils o hemorràgies i cefalea persistent o severa". Aquells casos de major risc seran "sobretot més tard dels tres dies posteriors a la vacunació".
La vacuna d'AstraZeneca va rebre una autorització per a ser subministrada a tota la Unió Europea el passat 29 de gener de 2021. Prèviament a aquest informe de l'EMA, altres països ja havien elaborat tríptics informatius als seus ciutadans alertant sobre els efectes secundaris a no menystenir.
El cas més destacat és el de Noruega. La seva agència de medicina, coneguda com Legemiddelverket, ha publicat una guia després d'informar que tres persones vacunades amb la dosi d'AstraZeneca van ingressar al Rikshospitalet d'Oslo a causa de greus casos de coàguls de sang. El director de l'agència d'aquest país escandinau, Steinar Madsen, va confirmar la mort d'una d'elles.