Els fets que s’han produït a l’Hospital de Terrassa, on un grup de persones que acompanyava una pacient embarassada van atacar una desena de sanitaris de manera violenta, han estat la gota que ha fet vessar el got i la paciència dels metges. El principal sindicat de facultatius catalans, Metges de Catalunya, ha emès un comunicat per denunciar la situació i ha reclamat “mà dura” i “contundència” contra els agressors.
El sindicat ha demanat al Departament de Salut “menys retòrica i més mesures concretes” per lluitar contra situacions com aquesta. Els fets de Terrassa són, segons Metges de Catalunya, “intolerables” i ha denunciat que no es tracta d’un cas “aïllat”. “És un exemple més de la crispació social i la violència creixent que pateixen els professionals del sistema sanitari públic”, remarquen.
En el comunicat, l’organització sindical insta el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) a reforçar la seguretat de l’hospital i a donar suport i recursos d'atenció psicològica als professionals que es troben emocionalment afectats per l'incident que han patit. Així mateix, el sindicat ha posat els seus serveis jurídics a disposició dels facultatius de l'Hospital de Terrassa afectats que vulguin presentar una denúncia contra els agressors.
“Que cap atac quedi impune”
Metges de Catalunya demana que "cap atac quedi impune” i que es posi fi “a la indefensió que pateixen les persones agredides". "No són responsables de les mancances, sinó de prestar l'assistència sanitària amb professionalitat i compromís amb la cura de la salut de la població", apunta.
El sindicat també ha denunciat que l'Observatori per a situacions de violència en l'àmbit sanitari de Catalunya (OSVASC), constituït el juny del 2022, "no ha fet progressos suficients per convertir-se en un instrument útil" en matèria de control preventiu i de definició de protocols d'actuació contra les agressions.
En aquest sentit, Metges de Catalunya ha assegurat que el personal facultatiu se sent "exposat" i "vulnerable" davant les reaccions d'alguns usuaris, que "de manera totalment injustificada bolquen contra els professionals les seves queixes per les deficiències del sistema".
Les agressions a sanitaris a Catalunya
L’organització, que forma part del Comitè Permanent de l’Observatori per a Situacions de Violència en l’Àmbit Sanitari de Catalunya (OSVASC), recorda que, tot i la dificultat per quantificar el nombre d’agressions, ja que moltes no queden registrades ni denunciades, estudis com el de l’Observatorio Nacional de Agresiones a Médicos y Médicas de l'OMC indiquen que la violència verbal i física vers el col·lectiu continua “desbocada”, amb 769 agressions comunicades als col·legis professionals l’any 2023, la segona dada més alta registrada mai.
Balcells promet un reforç dels protocols per a més seguretat
Per la seva banda, i com a resposta als fets recents a centres hospitalaris de Girona i Terrassa, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat que es reforçaran els protocols per garantir la integritat dels professionals sanitaris. Fonts del Departament de Salut no han pogut concretar en què consistirà el reforç dels protocols, perquè la qüestió està en estudi, però han assegurat que es partirà de la base del que hi ha establert actualment per incrementar la seguretat.