Metges de primària han criticat els plans del Departament de Salut a les residències, on el personal facultatiu només té assignada una tercera part de les hores necessàries —d'acord amb una enquesta recent de Metges de Catalunya—. "Viuen en un món paral·lel", ha denunciat aquest divendres Rosa Maria Jaumà, metgessa de l'atenció primària de Girona (i membre del sindicat mèdic), en declaracions a ElNacional.cat

Va ser a finals de l'any passat quan Salut va anunciar un nou pla perquè els equips d'atenció primària atenguin directament els usuaris de residències de gent gran, però Jaumà ha explicat que el departament no ha comptat que "no hi ha mans suficients de metges per fer-ho correctament", de manera que "empitjorarà l'atenció dels residents i de la població en general". "Som els mateixos per fer més feina", ha criticat, abans d'afegir que no els substitueixen "ni per vacances ni baixes ni res". "Ara volen que fem una atenció a les residències quan ens defineixen unes ràtios de 300 residents per metge quan la llei posa ben clarament que cada resident necessita almenys 10 hores a l'any d'assistència mèdica", ha assenyalat, per advertir que "s'està acabant la "bona voluntat i predisposició" dels metges.

Les hores dels metges a les residències

L'enquesta de Metges de Catalunya indica que el personal facultatiu d'atenció primària que també presta assistència a pacients de centres residencials té una mitjana de 4,73 hores setmanals assignades a la seva agenda per aquesta tasca, però que realment fa 7,7 hores d'atenció cada setmana a les residències que té destinades. "Això és fruit del seu sobreesforç per intentar cobrir la demanda assistencial d'aquest grup poblacional, ja que per poder realitzar tota la feina en bones condicions és necessària més del triple de les hores previstes —unes 16, concretament—", denuncia el sindicat.

Les dades revelen que dels 376 equips d'atenció primària de Catalunya, n'hi ha 317 (el 84,31%) amb almenys una residència assignada. També mostren que una de cada quatre residències no té cap metge contractat, cosa que Metges de Catalunya veu "preocupant" perquè implica que l'assistència s'ha de donar íntegrament des del CAP de forma més esporàdica. "La normativa de serveis socials marca que les residències han de tenir un metge contractat, però si això s'incompleix l'assistència és més puntual i segurament de menor qualitat", sosté el sindicat.

Metges sense formació en aquest àmbit

Per a més inri, el 67,89% dels professionals enquestats desconeix la cartera de serveis que han de donar a les residències que tenen assignades perquè no s'ha traslladat als equips. És a dir, que el càlcul d'hores necessàries per donar una atenció completa i de qualitat (16 hores a la setmana) és inferior a la xifra real, ja que la xifra augmentaria si tot el personal conegués la seva cartera de serveis amb detall. Metges de Catalunya destaca que al 67,55% dels professionals no se'ls té en compte el temps de desplaçament a les residències com a temps assistencial, alhora que al 85,53% no se'l substitueix durant les hores que no passa consultes al CAP.

A més, el 73,7% manifesta que no se l'ha ajustat el contingent, malgrat assumir la residència, de manera que el nombre total de pacients assignats és molt superior al recomanat per metge. El sindicat també subratlla que només un 34,93% dels enquestats va acceptar de forma voluntària l'assistència a les residències, mentre que un 34,25% ho va fer malgrat no ser elecció seva. Al 30,82% restant se li ha imposat des de la direcció. Finalment, pel que fa a la formació, Metges de Catalunya denuncia que nou de cada deu metges que assisteixen les residències no ha rebut cap mena de formació en aquest àmbit. És per això que insten l'administració a prendre mesures i oferir l'ensenyament que es requereix per disposar dels coneixements necessaris per fer la feina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!