Per fer una crítica gastronòmica, abans has d'anar al restaurant i tastar els seus millors plats. Si aquest concepte, el de l'experiència en primera persona, el traslladéssim a bona part de les informacions que escrivim, de ben segur guanyaríem més credibilitat els mitjans de comunicació.
Avui, em permeto parlar en primera persona d'un mètode de fisioteràpia que m'ha revolucionat: el 5P LOG-SURF o altrament conegut, en l'argot dels qui no n'entenem, com "el tronc".
A causa d'un dolor fort i puntual desenvolut durant l'embaràs, vaig estar quinze dies pràcticament sense poder fer una passa que no em suposés dolor, fatiga i ganes d'estirar-me tot el dia. No existeixen els miracles, però cal posar en valor aquells exercicis que ens faciliten a arribar-hi.
En els darrers temps, una simple meitat d'un tronc de fusta, òbviament homologat, i adaptat el seu diàmetre a la talla de peu de cadascú, ha servit per reforçar el sòl pelvià de moltes dones embarassades. Però aquesta pràctica, amb estudis contrastats, ha determinat que té altres avantatges que van més enllà del gènere i un moment de la vida.
Els beneficis del 'tronc'
Tal com explica Laura Garriga, fisioterapeuta especialitzada en sòl pelvià i acupuntora, cofundadora de Prana Centre de Salut, el 5P fa "treballar la musculatura profunda del nostre cos i reprogramar la nostra postura i millorar aspectes pelviperineals". Pacients amb lumbàlgies, hèrnies discals o fins i tot amb problemes d'estrenyiment milloren amb ell.
En el cas de les dones, està indicat també en el postpart, "pot ajudar molt a normalitzar el to muscular de la zona pelviana després d'una cesària" i és "molt interessant per reduir la sensació de pes i tensió en dones amb prolapses dels òrgans pelvians", tal com assegura Garriga. Pel que fa als homes, s'han detectat "bons resultats en prostatectomia", és a dir, en casos d'extirpació de la pròstata. I, de retruc, també es noten beneficis en les sensacions en relacions sexuals.
La importància en el sòl pelvià
Moltes dones coincideixen que fa anys, quan estaven embarassades, en cap moment es parlava del seu cos, de com quedaria en el postpart, i moltes asseguren que ni coneixien que dins seu tenien el que s'anomena sòl pelvià. La invisibilitat del cos de la dona encara és present. A tall d'exemple, no és fins la dècada dels noranta quan es comencen a fer assajos clínics de patologies globals en dones.
Yolanda Castellano, fisioterapeuta especialitzada en sòl pelvià, directora de l'Observatori de Gènere del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i del Centre de Fisioteràpia Acros, explica que la pelvis "es pot contraure de manera activa amb kegels, però també de forma reflexa o involuntària amb el tronc, i de manera més senzilla".
Cal recordar que els homes també tenen sòl pelvià, però el de la dona, per qüestions de reproducció, és més ample, ja que té les vísceres dins. L'home, en canvi, la majoria les té fora: la uretra, el penis o els testicles i, per tant, tenen menys lesions, ja que dins tan sols tenen el recte i la pròstata.
La conclusió de Castellano és clara: "Les dones han de fer més força per aguantar-ho tot". A aquest aspecte, aquesta fisioterapeuta n'afegeix un altre: "Quan estem embarassades, desprenem la relaxina, és a dir, som més laxes per preparar-nos per al part, però aquest aspecte acaba afectant tot el cos, fins i tot els turmells estan més tous. Això fa que, per exemple, les dones embarassades caiguin més i tinguin menys equilibri".
La correcció muscular que fa aquest mètode ens dona més estabilitat. Garriga afegeix que "millora la respiració i, en conseqüència, el moviment de la caixa toràcica i això ens permet trobar una harmonia entre el diafragma abdominal i pelvià".
On neix aquest mètode?
El seu sobrenom, 5P, deriva del seu nom complet: el mètode ProPiocePtiu Abdomen PelviPerineal. El va crear una llevadora francesa, Chantal Fabre-Clergue; fa poc més d'una dècada i a casa nostra, la formadora que ho va implementar va ser la fisioterapeuta Begoña Caldera Brea, especialitzada en reeducació perineal propioceptiva. Actualment s'està estenent arreu.
Garriga, que també es va formar i ha treballat a França, considera que és necessari arribar al pacient amb aquesta mena de mètodes complementaris: "Malauradament, aquí no entra per la Seguretat Social la recuperació del sòl pelvià com a norma i molta gent té difícil, per l'accés econòmic que representa, repetir moltes sessions de fisioteràpia setmanals. Amb el 5P, així com d'altres, ens permeten espaiar les sessions i fer partícip el o la pacient de la seva recuperació i ajudar-la que el cost no sigui tan elevat".
El preu d'aquest tronc, de mitjana, són uns 40 euros però sempre és important que un especialista aconselli quin escollir i assegurar-se que estigui homologat.
Hi ha altres mètodes, com la gimnàstica hipopressiva o el mètode core, però "el del tronc és molt senzill", assegura Castellano i recorda que quan ella va acabar la carrera, "l'any 1996, el sòl pelvià no s'estudiava a la classe d'anatomia".
Amb el tronc, el que fa és un treball de correcció postural, ja que davant de qualsevol moviment necessitem estabilitat, sobretot a la part que es coneix com el cilindre, on distingim el sòl pelvià, la musculatura profunda abdominal de davant, la musculatura profunda lumbar del darrere i el diafragma. Aquest treball es pot combinar amb respiracions, sobretot amb l'aspiració forçada que permet activar l'abdomen i activar la pelvis.
Com es practica?
Garriga aconsella que el pacient disposi d'un tronc a casa perquè la reeducació sigui efectiva, "com més es realitza, més resultats obtindrem". Però també cal alertar que s'ha de fer correctament: "Hi ha cada cosa que corre per Instagram... Per exemple, no es pot fer amb mitjons i sempre ha de ser sobre una estoreta". La inestabilitat que provoca la fusta fa activar-nos.
En el cas de les dones embarassades, des del principi de l'embaràs poden treballar entre 5 i 10 minuts diaris amb el tronc i permet guanyar més to, força i resistència per a la pelvis. També es pot fer sense fusta, però una base inestable sempre és millor. La inestabilitat fa que "la nostra musculatura s'espavili, es contrau i manté els estímuls coneguts com a propioceptius, és a dir, els lligats a l'equilibri i l'estabilitat", recorda Castellano.
Així doncs, malgrat que tot parteix de la senzillesa d'enfilar-se en aquest tronc i romandre uns minuts en posició recta, des de Prana Centre de Salut, ens han elaborat una guia molt senzilla amb els exercicis més bàsics que podem fer. D'entrada, dos de respiració damunt del tronc: inspiració costal i expiració costal. De l'altra, tots els moviments que en el vídeo, podeu veure'ls detallats:
- El primer nivell d'utilització seria quedar-se estàtic per la part corba del tronc durant 10-20 minuts.
- El segon nivell consisteix a quedar-se 10-20 minuts del costat pla del tronc.
- El tercer nivell, amb una durada més reduïda, d'entre 5-10 minuts, en ambdues posicions del tronc, on també es pot afegir un treball actiu, de menor a major dificultat, que pot acabar fent girar el tronc i encara fent-lo més inestable.