Des de la caiguda del toc de queda i amb la campanya de vacunació contra el coronavirus estancada, diversos experts i científics ja parlen d'una possible sisena onada de cara a la tardor. En aquest sentit, el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas ha exposat a través de les xarxes socials que la sisena onada s'hauria de començar a atacar des d'ara mateix. "La sisena onada s'ha de començar a 'surfejar' des d'ara. Control de ventilació i aforament al transport públic, evitem concentracions sense distància, mascaretes FFP2 a tots els interiors, vacunació, vacunació i més vacunació!", ha compartit a Twitter. 

Captura del tuit d'Àlex Arenas 

Arenas ja va reaccionar també la setmana passada a la decisió del Tribunal Superior de Justícia, que va decidir tombar el toc de queda per a la majoria de municipis de Catalunya: "Bravíssim! Els jutges s'acaben de carregar la possibilitat d'arribar al retorn escolar el 14 de setembre amb una incidència de la covid-19 a la comunitat suficientment baixa perquè aquest retorn sigui segur. Sisena onada assegurada. Moltes gràcies, de res". 

La cinquena onada va de baixada

La cinquena onada de la covid-19 continua de baixada, però de manera molt lenta. Les UCI catalanes han registrat una única alta durant les últimes hores i segueixen sense baixar dels 400 pacients crítics. Tot i això, la tendència és positiva: se sumen ja deu dies de descensos a les unitats de cures intensives.

Les xifres d’hospitalitzacions també registren un descens, amb 53 persones ingressades menys. Als hospitals catalans ara mateix hi ha 1.263 malalts de coronavirus, mentre que a les UCI la dada és de 442 pacients.

Pel que fa als contagis, una setmana més resten per sota dels 2.000 diaris i la xifra d'infeccions de l'última jornada se situa en 1.677, 54 menys que el dia anterior. Encara és aviat per veure si les aglomeracions de la setmana passada a les Festa Major de Gràcia i la finalització del toc de queda han tingut o podrien tenir alguna mena d'impacte en les dades epidemiològiques. 

Rt a l'alça

Malgrat que els indicadors van a la baixa, cal mencionar que la velocitat de transmissió o Rt fa dues setmanes que manté una lenta tendència a l'alça i puja ara a 0,85. Aquesta xifra s'ha de mantenir per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. El risc de rebrot també continua baixant, però el descens és cada vegada més lent: ha caigut a 214 en l'última jornada.

 

 

Imatge principal: el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URVÀlex Arenas / ACN