Nou mesos. Això és el que han tardat les mil fortunes més grans del món de recuperar-se de les pèrdues econòmiques generades per la pandèmia de la Covid. Per contra, uns 200 milions de persones han caigut en la pobresa arran de la crisi sanitària, segons un informe de l'ONG Oxfam Intermón publicat en el seu web.
A més, també detalla que els deu homes més rics del món han obtingut un benefici de mig bilió de dòlars el 2020. Amb aquests guanys es podria finançar la vacuna universal per la Covid-19 alhora que garantir que ningú caigués en la pobresa arran de la pandèmia. Entre aquests, es troben Elon Musk, propietari de Tesla; Bill Gates, de Windows; Mark Zuckerberg, de Facebook; o Jeff Bezos, d'Amazon.
Com s'han recuperat?
A l'inici de la pandèmia de coronavirus, les borses van patir una caiguda considerable, cosa que va produir que es destruïssin actius financers per valor de milers de milions de dòlars.
Davant aquesta situació, ha explicat l'ONG, els bancs centrals, com la Reserva Federal dels Estats Units o el Banc Central Europeu, "van injectar milers de milions de dòlars per evitar el col·lapse, permetent la recuperació dels mercats, i amb ells, les fortunes de les persones més riques del món, que el seu patrimoni està compost majoritàriament per valors i accions".
Per contra, tal com indica Oxfam Intermón, les persones amb més necessitats tardaran una dècada a recuperar-se de la pitjor crisi econòmica del darrer segle.
D'altra banda, l'organització també ha detallat quin és el perfil més empobrit arran de la pandèmia: dones, migrant, amb un nivell educatiu baix i racialitzades.
La situació a Espanya
Pel que fa a Espanya, Oxfam Intermón alerta que unes 790.000 persones haurien caigut en la pobresa severa a causa de la Covid. En concret, es considera pobresa severa viure amb menys de 16 euros al dia.
També denuncia que les persones amb menys recursos haurien perdut fins a set vegades més renda que les més riques.
Finalment, els joves i les dones són els col·lectius més afectats per les desigualtats provocades per la pandèmia. Al detall, l'atur entre els menors de 20 anys és del 55%. En el cas de les dones, són el 57% de les persones subempleades i el 73% de les que treballen a temps parcial.
Ara bé, segons l'ONG, gràcies als Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) s'ha evitat que 710.000 persones caiguin en situació de pobresa.
"Per això, demanem més polítiques públiques contra la desigualtat", ha sentenciat l'ONG.