L’Ajuntament de Milà, la segona ciutat més poblada d’Itàlia, ha prohibit fumar en exteriors a una distància inferior als 10 metres d’altres persones a partir de l’1 de gener del 2025. La decisió del consistori vol millorar la qualitat de l’aire i forma part del Pla Aire i Clima, una estratègia que busca reduir les emissions de substàncies nocives a l'aire de la ciutat després que “nombrosos estudis clínics han demostrat que l'exposició a les substàncies contaminants presents a l'aire de Milà provoca danys a la salut”, segons expliquen al web oficial de l’ajuntament. Tanmateix, els cigarrets electrònics, uns dispositius molt usats pels italians, no formen part de la nova normativa.
“A partir de l'1 de gener del 2025, la prohibició de fumar s'estendrà a totes les àrees públiques a l'aire lliure, excepte en llocs aïllats on sigui possible respectar una distància d'almenys 10 metres d'altres persones”, indica l’ajuntament a la nota.
Fa quasi quatre anys, des del gener del 2021, que fumar a parcs, parades de transport públic, instal·lacions esportives i cementiris està prohibit a Milà. La nova normativa s'estén a tots els llocs públics que estiguin a l’aire lliure, incloses les voreres. Tot i que el consistori no ha concretat la manera com es regularà l’aplicació d’aquesta prohibició, mitjans locals han informat que es tractarà d'una mesura dissuasiva més que punitiva. En qualsevol cas, si l'ajuntament milanès manté les multes actuals, aquells que incompleixin la normativa s'arriscaran a sancions que van dels 40 als 240 euros.
Segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística italià (ISTAT), el 2023 a Itàlia un 18,7% dels majors d'11 anys es consideraven fumadors, un percentatge que augmentava notablement entre els joves, assolint màxims al grup d'edat dels 25 als 34 anys (26,9%). L'ajuntament explica que “a Milà, des de fa molts anys, no es respecten els valors límit de diversos contaminants”. Això es tradueix en el fet que “els nivells de contaminació atmosfèrica tenen un impacte significatiu en els ciutadans”, fins i tot “reduint l’esperança de vida en 2 o 3 anys”.
La mesura del consistori vol abordar l'excés de partícules en suspensió amb un diàmetre superior a 10 micròmetres (PM10). En aquest sentit, el consum de tabac és un dels principals emissors de PM10, així com el transport per carretera, l'ús de dissolvents i la “combustió de les pizzeries amb forn de llenya”, entre d'altres. La normativa prèvia, la del 2021, va veure derogades algunes de les seves propostes, com ara la prohibició d'encendre focs artificials, quan el Tribunal d'Apel·lació Regional va intervenir.