L'Organització Cancer Research UK, una de les més prestigioses en la lluita contra el càncer al Regne Unit, ha fet públiques unes dades que han posat de manifest el greu problema d'obesitat que patim en les societats occidentals.

Segons un estudi realitzat per aquesta institució de caràcter benèfic, més de set de cada deu millennials nascuts entre els 80 i els 90 seran obesos quan tinguin entre 35 i 45 anys, la qual cosa multiplicarà les seves possibilitats de tenir malalties com el càncer.

Més de set de cada deu millennials nascuts entre els 80 i els 90 seran obesos quan tinguin entre 35 i 45 anys

Aquestes dades assenyalen que aquesta generació es convertirà en la més obesa des que es compta amb registres, tot un drama havent en compte de patir aquest problema està relacionat amb un augment de la incidència de fins a 13 tipus de càncer, com el de mama, intestí i ronyó.

Segons els responsables d'aquesta investigació, aquests joves van créixer en un període de temps –els anys 80 i 90– en els que es va produir un augment notable de l'oferta de menjar processat als supermercats, com mai no havia passat fins aleshores. A això se suma el desconeixement que hi havia en la societat sobre els perjudicis d'aquest tipus d'alimentació i dels sucres afegits per a la salut de les persones. Llavors, a més, imperava el paradigma de la piràmide de l'alimentació dels 70, en la qual els cereals i el pa constituïen la base sobre la qual s'assentaven la resta d'aliments. En canvi, els greixos estaven completament injuriats –incloses les saludables–, que sens dubte va influir que bona part dels nens s'alimentessin diàriament amb cereals d'esmorzar, pans i altres productes rics en carbohidrats i sucre d'absorció ràpida que sens dubte ha tingut un gran impacte negatiu en la seva salut.

La situació, respecte a la ciència, ha canviat molt en aquest sentit i s'està realitzant molta més pedagogia sobre això. Un dels moments més importants va arribar l'any 2014, quan la revista Time va publicar un article en el qual advocava per augmentar el consum de greixos saludables i desterrar els carbohidrats d'absorció ràpida. La revista no venia sinó a reflectir el que ja era un secret a veus entre els experts. És a dir, que les recomanacions que s'havien llançat a la població no eren les correctes, ja que s'havien multiplicat els casos de diabetis i malalties cardiovasculars.

Per això, respecte als greixos i els carbohidrats, el debat ja està superat. Una investigació publicada per la Universitat d'Harvard el 2015 venia a concloure que a l'hora de baixar pes, les dietes baixes en carbohidrats són més eficaces que les baixes en greixos.

Però encara coneixent aquestes dades, els índexs d'obesitat es continuen disparant. Fa escassos mesos, el Dr. Meir Stampfer, professor d'Epidemiologia i Nutrició en l'Harvard T.H. Chan School of Public Health afirmava en el blog d'aquesta institució que ara mateix, perdre pes és un dels reptes més difícils que existeixen. "La gent avui dia veu el menjar com a alguna cosa més que un simple aliment. Menjar és una font de gratificació, és una activitat social, una recompensa. És per això que moltes dietes funcionen a curt termini però fallen més endavant", assegurava el doctor. A això s'uneix la gran quantitat de productes poc saludables que s'oferten als supermercats i el gran màrqueting que realitza la indústria sobre això.

L'expert ofereix els següents consells per abordar aquest problema tan complex:

  1. No facis dieta millora la teva dieta. Cal centrar-se no tant a aprimar-se com a millorar la salut i seguir una dieta rica fruites, verdures i greixos saludables.
  2. Menjar greix no engreixa. Prendre greixos saludables t'ajudarà a controlar millor la sacietat i trobar el teu pes ideal.
  3. Fes exercici regularment. Augmentar l'activitat ajuda a perdre pes i mantenir-lo.
  4. Troba el tipus d'alimentació que més s'adapti a tu. Prova una varietat d'estratègies i fes del menjar un moment agradable amb aliments saludables.
  5. Persevera. Assolir el teu pes ideal és difícil, però cal comprometre's diàriament perquè els beneficis per a la salut són incalculables.