Des que a finals del 2020 va començar la campanya de vacunació arreu de l'estat espanyol, els ciutadans s'han plantejat la mateixa pregunta: quina és la millor vacuna contra el coronavirus? Tot i que els preparats s'han destinat a diferents grups d'edat segons les seves característiques i pels seus riscos —per exemple l'AstraZeneca o la Jannsen van deixar-se d'inocular en poblacions més joves pels possibles trombes— des de les autoritats sanitàries van voler deixar ben clar que totes les vacunes són efectives contra la covid i que no n'hi ha cap millor que l'altra, per evitar que la població en rebutgés alguna en concret, o pel contrari només es volgués vacunar amb una de les marques.
Ara, gairebé un any després que comencés la campanya, el ministeri de Sanitat ha elaborat un estudi per valorar la vacunació massiva i els seus efectes i ha pogut comprovar que algunes són més efectives contra l'hospitalització i la mort, mentre que d'altres eviten de manera més eficaç que la resta de fórmules que t'infectis amb el virus. D'aquesta manera, mentre que totes han contribuït a la reducció de les morts i hospitalitzacions (en més d'un 90% en la majoria de grups d'edat) els efectes han variat depenent dels preparats: els de Pfizer i especialment Moderna, és a dir, d'ARN missatger, són més efectius contra l'hospitalització i la mort.
En canvi, una combinació de la primera dosi d'AstraZeneca i una segona de Pfizer i Moderna redueix un 90% el risc d'infecció, més que qualsevol altra fórmula. D'altra banda, la de Jannsen és la vacuna que presenta una efectivitat més baixa per la infecció simptomàtica, un 56%. Així i tot, aquest preparat monodosi segueix tenint una efectivitat alta contra els efectes més greus de la covid, però durant el mes d'agost, el perill d'infecció va ser 2,17 punts més elevat entre els vacunats amb Jannsen que amb qualsevol altre vacuna.
Pèrdua d'efectivitat
Ara mateix, un dels temes que preocupa més a la població és la pèrdua d'efectivitat de les vacunes uns mesos després de les injeccions. Majoritàriament, tot i algunes excepcions per grups professionals, la vacunació es va fer per franges d'edat. Per això, a les persones més grans, i per tant més vulnerables davant el virus ja se les està inoculant una dosi de reforç. Segons revela l'estudi de Sanitat, entre les persones que viuen a residències vacunades al març, l'efectivitat disminueix en 58%, 64%, 65% i 77% davant la infecció, infecció simptomàtica, hospitalització i defunció respectivament. Això, segons indiquen els experts, "és difícil establir si la menor protecció es deu al fet que s'ha perdut part de la protecció o si tenien una efectivitat de partida menor".
Per contra, en la població general es manté aquesta efectivitat alta de les vacunes en els diferents grups d'edat, també després de diversos mesos de la vacunació i després de l'arribada i expansió de la variant delta. La protecció, però, és més alta, recorda Sanitat, davant l'hospitalització i la mort (90% en la majoria de grups) que davant la infecció (entre un 70% i un 90%). Pel que fa als grups d'edat, l'efectivitat contra la infecció és més baixa que en la gent gran, especialment els mesos de juliol i agost. Amb tot, aquesta diferència no és notable pel que fa a l'hospitalització i les morts.
Combinació de fàrmacs
Després dels canvis de criteri amb la vacuna d'AstraZenca —primer es va utilitzar en treballadors essencials, després en menors de 65 anys i finalment va ser exclusiva per a persones a partir d'aquesta edat— aquesta vacuna va agafar una mica de mala fama. A més, finalment es va recomanar posar una segona dosi diferent, fet que no va agradar a bona part de la població, que va decidir posar-se la pauta completa també d'AstraZeneca. Ara, tot i que els científics no coincidien amb la idea de Sanitat d'aplicar una segona dosi de Pfizer i Moderna, aquesta opció ha resultat ser la més efectiva contra la infecció de la covid
Delta plus
Ara mateix, segons subratlla el ministeri de Sanitat, totes les vacunes que s'han injectat a Espanya són efectives contra la covid, a l'espera de la variant delta plus, que ja s'ha estès pel Regne Unit i comença a arribar a l'Estat. En general, la seva aportació per acabar amb la pandèmia ha estat essencial, juntament amb altres mesures de contenció com ara la mascareta o la distancia social, i permetran que lentament anem tornant a la normalitat precovid.
Espanya és un dels països europeus amb una taxa de vacunació més alta, un 80,1% de la població porta com a mínim una dosi, fet que demostra la confiança de la societat en aquesta mesura sense la necessitat d'obligar la població a vacunar-se.