L'obesitat és una malaltia crònica que es caracteritza per excés de teixit adipós o greix al cos. Segons l'OMS es considera obesitat quan l'Índex de Massa Corporal (IMC) és igual o superior a 30kg/m². L'obesitat s'ha tornat més freqüent a tot el món en tots els grups d'edat i és un senyal de diverses malalties cròniques importants, per això evitar-la pot ajudar una persona a evitar algunes d'elles.
La Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu ha creat una calculadora de l'Índex de massa corporal (IMC) que el calcula aportant les dades de pes i alçada, establint una recomanació en cada cas segons els resultats individuals de cada persona. A més, ha elaborat un document que enumera les diferents estratègies de tractament endoscòpic de l'obesitat, així com les tècniques amb recomanacions d'ús.
Disminuir el volum gàstric
Les tècniques de disminució del volum gàstric són les més populars i dins d'aquestes n'hi ha unes de més temporals o definitives. La pilota intragàstrica és la més coneguda, i encara que existeixen diversos tipus de pilota, en general estan fets d'un material plàstic d'alta resistència i dissenyats per mantenir-se de 6 a 12 mesos.
Aquesta tècnica es proposa en pacients amb una obesitat lleu amb índex de massa corporal (IMC) de 31-35. En alguns casos d'obesitat mòrbida s'utilitza per aconseguir una disminució de pes previ a una eventual cirurgia, encara que aquesta és una indicació molt específica.
La col·locació de la pilota s'ha d'acompanyar sempre d'un canvi dietètic controlat per un especialista. La pilota produeix una sacietat primerenca, però el simple fet de tenir-lo no provoca que el pacient perdi pes. Una vegada transcorregut el temps aconsellat, d'entre 6 i 12 mesos, s'extreu la pilota per via endoscòpica sota sedació. Encara que també hi ha pilotes que són ingeribles que no necessiten d'endoscòpia per a la col·locació ni retirada i altres que només requereixen endoscòpia per a la seva retirada.
Reducció de l'expansió de l'estómac mitjançant una tècnica endoscòpica restrictiva. Dins d'aquestes tècniques, la més popular és la tècnica de sutura "Apollo", que es recomana en pacients amb un IMC entre 31 i 40. Aquesta tècnica és més duradora que la pilota i consisteix en la realització de múltiples sutures al cos de l'estómac per disminuir el seu volum. D'aquesta forma es crea un rellotge de sorra que retarda el pas del menjar i augmenta la sensació de sacietat amb la consegüent pèrdua de pes.
Aquesta tècnica es realitza mitjançant una endoscòpia a la sala d'operacions i sol durar menys d'una hora. Posteriorment cal seguir un adequat control nutricional amb increment progressiu de la ingesta que es va adaptant setmana a setmana.
Alterar el trànsit
El trànsit es pot alterar creant una drecera o bypass que evita el pas del menjar pel duodè.
-Bypass que evita el pas del menjar pel duodè a l'exterior mitjançant un port d'accés a l'estómac i un sistema d'aspiració. Per exemple, la teràpia Aspire, que és una tècnica nova i efectiva, però resulta una mica molesta en la vida diària. Consisteix a col·locar un tub entre l'estómac i la paret abdominal, (que es denomina una gastrostomia). A través d'aquest tub es pot aspirar el contingut de l'estómac utilitzant una màquina d'aspiració especial, i la quantitat que s'ha d'aspirar aquesta preestablerta.
-Bypass entre l'estómac i una part més distal de l'intestí prim. S'aconsegueix amb imants o amb una pròtesi metàl·lica amb un disseny especifico que es denomina d'aposició luminal. La principal complicació és que no es pot regular la quantitat de nutrients que passaran pel bypass. Aquestes tècniques no s'utilitzen a la pràctica clínica habitual.
-Injecció d'àcid hialurònic o toxina botulínica A a l'antre gàstric. Aquestes són tècniques menys utilitzades amb l'objectiu de produir un alentiment del buidament gàstric condicionant una sacietat precoç i per tant pèrdua de pes.
Modificar l'absorció a nivell duodenal
Aquest grup de tècniques actuen sobre el duodè intentant que els nutrients no s'absorbeixin. S'utilitzen també per al tractament de la diabetis ja que milloren els índexs glucèmics. o Utilització d'un folre o coberta plàstica que cobreix el duodè. Es tracta d'una mànega plàstica que s'ancora a la sortida de l'estómac i cobreix tot el duodè per evitar l'absorció dels aliments a aquest nivell durant 12 mesos. El problema més gran amb aquesta tècnica està en la col·locació del sistema d'ancoratge i les dificultats per retirar-lo. o La tècnica de resurfacing consisteix en realitzar una ablació mitjançant radiofreqüència de tota la superfície del duodè.