Les autobaixes (baixes sense justificant mèdic de tres dies) s’han posat sobre la taula per destensionar els centres d’atenció primària i les urgències hospitalàries durant aquesta tridèmia de virus respiratoris, una mesura que Salut recolza i que és una petició que ja van fer els metges catalans fa unes setmanes per rebaixar la càrrega burocràtica i poder millorar així l’atenció als pacients. Però el Ministeri de Sanitat que dirigeix Mónica García es planteja fer un pas més enllà i estudia implantar una reforma estructural per tal que les baixes automàtiques de tres dies es converteixin en una mesura permanent. La mesura, però, pot provocar conflictes amb les patronals, com Foment del Treball, que ja s’ha posicionat en contra, fins i tot si aquesta mesura s’adopta de manera temporal durant l’actual context sanitari. També els sindicats CCOO i UGT rebutgen la proposta de la ministra García.
Declaració responsable del treballador
Les baixes telemàtiques ja es van implementar temporalment durant la pandèmia de la Covid-19 i permetria que tothom qui tingués símptomes pogués demanar una baixa d'un màxim de tres dies des de casa, sense haver-la d'anar a buscar al CAP. La ministra Mónica García vol que serveixi “una declaració responsable” del treballador per “justificar una malaltia lleu”. És a dir, que el mateix pacient avisi l'empresa i que aquest avís serveixi de baixa. Però cal veure el desenvolupament d'aquesta mesura, que depèn en bona part del Ministeri de Seguretat Social. Per la ministra, malgrat la reticència de patronal i sindicat, cal confiar en la responsabilitat del treballador. "No ens hem de preocupar de la manca de responsabilitat. Ens surt més a compte creure'ns la gent perquè el resultat és el mateix. Els primers tres dies en què aquesta persona no pot treballar per contingència comuna hi ha una confiança. Hi ha moltes declaracions responsables i aquesta l'estudiarem, és clar".
Alleugerar les tasques burocràtiques
La ministra de Sanitat ha justificat que les autobaixes són una mesura útil per descongestionar els ambulatoris, perquè en alguns casos, una de cada tres visites que fan els metges són per tasques burocràtiques d’aquesta mena. García proposa que de moment aquesta mesura sigui temporal, fins que acabi l’onada de contagis, però proposa estudiar si es podria establir permanentment aquest sistema de baixes automàtiques sense justificant mèdic. “Al Consell de Ministres he dit que proposaríem això. Cal parlar amb la resta d'actors. No hem parlat amb la patronal. No he dit en cap moment que l'aprovarem ja, sinó que ho estudiarem de manera conjuntural i estructural. Em sembla una bona mesura i si arribéssim a implantar-la seria bona per al sistema", va dir García en una entrevista a la Cadena Ser, en la qual també va subratllar que “és una mesura que està implementada de manera estructural a països com Portugal o Alemanya. Al final amb el metge també fem una declaració responsable”.
Una mesura llargament reivindicada
García ha estat molt més explícita aquest dimarts en una entrevista a Antena 3. “Volem que aquesta mesura formi part de manera més estructural del nostre Sistema Nacional de Salud”, i ha recordat que és una mesura llargament reivindicada pels professionals sanitaris “que ho han demanat durant més de deu anys”, i ha insistit en el fet que el procediment no canvia: “Quan algú es troba malament i decideix no anar a treballar perquè no es troba bé o per responsabilitat, truca al centre de treball per comunicar-ho i després truca al centre de salut, i després un facultatiu certifica el que tu ja estàs certificant, que no et trobes bé. Volem donar solució perquè els metges donin solucions clíniques, no burocràtiques, i no creiem que això dispari l’absentisme”. García reconeix que la mesura s’està estudiant amb altres ministeris implicats i que és “obvi” que ha d’anar acompanyada del consens social. “La posarem al centre del diàleg social i convencerem els actors socials que és una bona mesura per a tothom. Estudiarem amb tranquil·litat com instaurar-la en el nostre sistema sanitari de Salut perquè és bo per a totes les parts”.
Foment i sindicats, en contra
La patronal CEOE ha preferit no pronunciar-se de forma oficial davant la possibilitat de crear aquesta autobaixa fins que Sanitat o la Seguretat Social no plantegin una proposta pels canals oficials. Però qui sí que ho ha fet és Foment del Treball, que s’ha posicionat totalment en contra d’aquesta mesura, tot i que sigui temporal. “La concessió de baixes sense una revisió mèdica de la persona afectada no té cap mena de cobertura jurídica i suposa una manca de garanties per a les persones treballadores que no reben l'atenció mèdica necessària, i per a les empreses, que haurien d'assumir determinats supòsits fraudulents”, assegura la patronal catalana en un comunicat. “L'absentisme laboral emergeix com un dels principals problemes en la gestió de les relacions laborals dins de les nostres empreses, que implica costos elevats, pèrdua de productivitat i competència. Aquest fenomen se situa com un repte actual i de gran preocupació per a les empreses, ja que actualment patim uns índexs d'absentisme elevats i en constant creixement en els últims anys. La participació activa de les mútues, entre altres mesures, és considerada essencial per abordar de manera integral aquesta problemàtica”, afegeix.
Els sindicats, per la seva part, consideren que l'autobaixa laboral podria limitar o reduir l'atenció mèdica als treballadors que per la malaltia la puguin necessitar. "Si això [l'autobaixa de tres dies] suposarà que es retarda la possibilitat d'accedir a la consulta del metge quan estàs malalt, no tindria cap raó de ser”, ha assegurat Mari Cruz Vicente, secretaria d'Acció Sindical de CCOO. De la mateixa manera, des d'UGT, han enviat un comunicat en què considera que una mesura com aquesta "seria complicada d'aplicar" pel fet que, segons la Llei General de la Seguretat Social, qualsevol període de baixa laboral per incapacitat temporal comença amb el comunicat de baixa que decideix estendre un metge (o un justificant) de la Sanitat Pública.
Estructural en altres països
Les autobaixes no són una qüestió que depengui únicament del Ministeri de Sanitat, sinó que també és competència de la Seguretat Social, i implica altres qüestions jurídiques. Des de Sanitat, assenyalen que volen “donar resposta a la necessitat immediata, però també a llarg termini amb una reforma que surti del diàleg social”. Una reforma que s'estaria estudiant amb els ministeris implicats i que, segons ha indicat en una publicació a X (abans Twitter) el secretari d'Estat de Sanitat, Javier Padilla, “fa temps que estudien”. “La mesura, segons Padilla, no és "cap ocurrència" i posa d'exemple els països on funciona: Portugal (tres dies d'autodeclaració), el Regne Unit (set dies d'autodeclaració), Alemanya i Suècia.