"Si els països esperen que els seus hospitals comencin a omplir-se, serà massa tard. No esperin. Actuïn ara", així ho ha manifestat el director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom. L'OMS ha fet una crida als països del món a actuar davant l'aparició de la nova variant òmicron, ja que determinen que els pròxims dies i setmanes seran claus per fer front al virus. L'organització ha instat als governs a reavaluar ara les respostes nacionals a la covid i accelerar els programes de vacunació en les poblacions de major risc en tots els països per a fer front a l'òmicron. També reclamen "intensificar els esforços per a reduir la transmissió" i mantenir-la baixa amb una combinació adaptada de mesures de salut pública, ampliar la vigilància, les proves i la seqüenciació i compartir les mostres amb la comunitat internacional i "evitar les prohibicions de viatge ineficaces i discriminatòries".
La doctora Maria Van Kerkhove, epidemiòloga de l'OMS, ha donat suport a aquest missatge i recalca que no s'ha de reaccionar al gener o febrer i reclama "la utilització d'eines de salut pública d'eficàcia provada per a reduir la transmissió". "La situació continua sent molt diversa a tot el món i la variant delta continua sent dominant a escala mundial", ha destacat.
Presència d'òmicron
El director general de l'OMS ha alertat que un total de 57 països ja ha notificat la presència de la nova variant. A més, ha advertit que aquesta presència augmentarà perquè la seva propagació global i el gran nombre de mutacions, indiquen que podria tenir un gran impacte en el curs de la pandèmia, tot i que encara es desconeix el seu abast.
"Demanem a tots els països que augmentin la vigilància, les proves i la seqüenciació. Les proves de diagnòstic existents funcionen, tant la PCR com les proves ràpides basades en antígens. Les recents dades de Sud-àfrica suggereixen un major risc de reinfecció amb òmicron, però es necessiten més dades per a treure conclusions més fermes", ha afirmat Adhanom.
Frenar el virus
Per la seva banda, el doctor Michael Ryan, responsable de la resposta d'emergència de l'Organització, ha incidit en el tema de la transmissibilitat del virus i ha indicat que la seva capacitat de transmissió no el converteix "en més virulent o letal". "Si permetem que els virus es transmetin sense control, generaran més casos. Ja ho vam veure amb la delta i amb altres variants. Si es permet que es propaguin sense control, encara que no siguin individualment més virulents o letals, simplement generen més casos. Exerceixen pressió sobre el sistema sanitari i moren més persones. Això és el que podem evitar", ha avisat.
Tanmateix, l'OMS ha destacat l'èxit de les primeres proves que han efectuat BioNTech i Pfizer sobre l'eficàcia de la seva vacuna contra l'òmicron. "Podem salvar vides de la variant delta ara mateix; així com podem evitar que l'òmicron es converteixi en una crisi mundial i podem evitar que sorgeixin altres variants ara mateix. Aquest virus està canviant, però la nostra determinació col·lectiva no ha de fer-ho" ha sentenciat el director general.