El consum diari d'oli d'oliva provoca una reducció del 28% en el risc de morir per l'Alzheimer i altres tipus de demència senil. Aquesta és la conclusió d'un estudi realitzat per un equip de científics de la Universitat de Harvard, que durant 30 anys han seguit l'evolució mèdica de 90.000 homes i dones. La investigació ha determinat que les persones que prenien més de mitja cullerada d'oli d'oliva, cada dia, van registrar un terç menys de morts per Alzhéimer i altres demències senils.
"El nostre estudi reforça les pautes dietètiques que recomanen olis vegetals com l'oli d'oliva i suggereix que aquestes recomanacions no només recolzen la salut del cor, sinó també potencialment la salut del cervell", explica Anne-Julie Tessier, investigadora a l'Escola de Salut Pública TH Chan de Harvard.
Oli d'oliva sí, mantega o margarina, millor que no
Aquesta investigació demostra, una vegada més, la importància de la dieta mediterrània per ajudar a prevenir o retardar la progressió d'aquestes malalties neurodegeneratives que afecten ara 55 milions de persones a tot el món. Demostra que consumir oli d'oliva en lloc de greixos d'origen animal com la mantega o la margarina millora la salut del cor i del cervell.
Aquest estudi és el primer a investigar la relació entre la dieta i la mort relacionada amb la demència. Els científics van analitzar qüestionaris dietètics i registres de defunció de més de 90.000 nord-americans durant 30 anys. En aquest període, 4.749 participants de l'estudi van morir a causa de la demència. Els resultats de la investigació van mostrar que les persones que consumien més de mitja cullerada d'oli d'oliva al dia tenien un 28 % menys de risc de morir de demència en comparació amb les quals mai o rares vegades no consumien oli d'oliva. Substituir només una culleradeta de margarina i maionesa amb la quantitat equivalent d'oli d'oliva per dia es va associar amb un risc 14% menor de morir de demència.
Beneficis de l'oli d'oliva
En les seves conclusions, els científics afirmen que les persones que, de forma regular, consumeixen oli d'oliva en lloc de greixos animals o processats tendeixen a tenir dietes més saludables en general. Així suggereixen que l'oli d'oliva té propietats que són beneficioses per a la salut del cervell. Segons explica Anne-Julie Tessier, "alguns compostos antioxidants presents en l'oli d'oliva poden creuar la barrera hematoencefálica, la qual cosa podria tenir un efecte directe al cervell". És possible que l'oli d'oliva tingui un efecte indirecte sobre la salut del cervell en beneficiar la salut cardiovascular.