L'epidemiòleg Oriol Mitjà assegura que es basa en dades i informes per demanar que els contagiats per coronavirus no vagin a votar presencialment el proper 14 de febrer. En una entrevista a Aquí Cuní de Ser Catalunya, ha posat el matís a "no impedir anar a votar sinó buscar altres mecanismes que no requereixin una presencialitat dels positius que encomanin".
Mitjà continua molt crític amb el Govern actual i recorda que l'alternativa del vot per correu té una limitació, ja que "s'ha de demanar abans del 5 de febrer". I quan parla d'estudis, es refereix a les dades que ha observat sobre les darreres eleccions als Estats Units, on s'ha comprovat que "molts membres de la mesa van acabar infectats". Els nord-americans van marcar un dia després de les eleccions un rècord de contagis, amb 102.591 positius nous, i els hospitals de diversos estats van informar de la pujada de pacients.
I un altre punt de referència: les eleccions, també en temps de pandèmia, al País Basc i Galícia: "Allà es va determinar que els positius no podien anar a votar, ara no, perquè no hi ha un estat d'alarma decretat però, en canvi, la situació epidèmica és pitjor". En total, 75 països i territoris de tot el món han decidit ajornar les eleccions nacionals i subnacionals a causa de la pandèmia, dels quals 40 han decidit ajornar les eleccions nacionals i els referèndums. En canvi, 105 països i territoris han decidit celebrar eleccions nacionals o subnacionals.
Missatge d'alarma
Cal recordar que el mes de juliol no es vivia una onada tan forta com aquesta. Per tot plegat, l'epidemiòleg demana prendre "mesures preventives iguals a aleshores o encara més grans". Mitjà fa un avís molt seriós: "Amb molta seguretat, un membre de la mesa pot esdevenir contagiat i en alguns casos poden desenvolupar complicacions fins al punt de posar en risc la seva vida, és tan senzill com posar-hi sentit comú".
A més, explica quins moments són els més àlgids de propagació: "Es poden contagiar per gotes grosses, les mateixes que poden caure als sobres. Per molt que el membre de la mesa es posi una EPI, se la pot treure malament i amb molta seguretat començar a disseminar el virus a través de les mans". D'altra banda, Mitjà considera que el protocol marcat és "poc efectiu i incorrecte" perquè "dona per descomptat que una persona que vota és poc contagiosa i una EPI és efectiva, dos raonaments del tot incorrectes". A més, l'epidemiòleg assegura que no coneix el detall judicial, però recorda que en els informes previs dels jutges ja "determinaven que els contagiats no votarien".