A l'espera que el Govern anunciï noves mesures per frenar el ritme descontrolat del coronavirus a Catalunya, el metge especialista en malalties infeccioses, Oriol Mitjà, ha assegurat que és partidari d'aplicar nous confinaments. En una entrevista aquest dijous a RAC1, l'expert ha explicat que actualment, amb més de 30.000 casos detectats, "és impossible controlar la transmissió" i ha apostat per mesures més contundents i una planificació a llarg termini.
Tot i que considerar que el confinament total hauria de ser l'última opció, Mitjà ha apostat per aplicar, per exemple, confinaments intermitents, és a dir, combinar dies tancats i dies desconfinats, per tal d'abaixar la taxa de transmissió. Ha fet especial èmfasi en la importància de reduir la mobilitat, fer teletreball i utilitzar més tests antígens com a única via per superar la segona onada de la pandèmia.
"Estem en una situació que va cap a la del mes de març, però encara no hem arribat a aquest nivell. Com a mínim estarem sis mesos així. Aquesta tardor i hivern la passarem amb el virus. En sis mesos la temperatura tornarà a ajudar i esperem començar a vacunar al maig", ha advertit.
Mitjà demana al Govern no posar bastons a les rodes
D'altra banda, Mitjà ha demanat al Departament de Salut que "s'assegui" i planifiqui com gestionar el coronavirus a llarg termini. En aquest sentit, ha criticat les "decisions que es prenen ràpides als passadissos".
En aquesta mateixa línia, l'expert ha demanat a la Generalitat que estigui "al costat de la societat civil" i "no posi bastons a les rodes a les empreses". "Es poden tancar espais, però quan s'arriba a una situació crítica s'ha de tancar tot. Ara ens haurà passat dues vegades però intentin que no passi tres. Demano al Departament de Salut que planifiquin les coses a llarg termini en relació amb el teletreball, la mobilitat i el testeig. Ajudin a la societat civil, no posin bastons a les rodes a les empreses i, per exemple, aprovin els seus plans estratègics de testeig", ha dit.
Crida ciutadana per un nou assaig
Segons ha avançat a RAC1, la Fundació Lluita contra la Sida posa en marxa un assaig clínic per comprovar si el plasma de les persones que han superat la Covid-19 pot ajudar a millorar el diagnòstic de malalts amb símptomes lleus o moderats. És un estudi liderat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, on col·laboren l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Grifols, el Banc de Sang i Teixits, l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, i l'Institut de Salut Global de Barcelona.
Mitjà ha fet una crida a trobar dos tipus de voluntaris: unes 400 persones de més de 50 anys de l'àrea de Barcelona que faci menys de cinc dies que han donat positiu i tinguin símptomes lleus; persones que hagin superat la Covid fa menys de tres mesos i que vulguin donar sang i plasma.
El plasma s'injectarà per via intravenosa als participants i a tots els voluntaris els monitorarà l'equip de l'estudi durant dos mesos. L'estudi pretén avaluar si el plasma de persones que han superat la Covid-19 els últims tres mesos (i que tenen anticossos) serveix per estimular el sistema immunitari de pacients que acaben de contagiarse del virus. Es provarà en persones més grans de 50 anys que tinguin símptomes lleus o moderats i que no requereixin hospitalització.