Compte enrere per les eleccions al Parlament d'aquest diumenge; unes eleccions marcades per la pandèmia del coronavirus i amb la por dels membres de les meses electorals, els més exposats a la Covid durant el dia dels comicis.
L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha demanat aquest dilluns al matí que els positius no vagin a votar "per solidaritat". L'expert ho ha dit en una entrevista a RAC1 on ha recordat que ell ja va "alertar sobre el risc de celebrar les eleccions el 14 de febrer".
"Els membres de la mesa estan desprotegits perquè no saben quan anirà a votar un positiu", ha indicat Mitjà. Des del Govern s'ha recomanat als positius que vagin a votar entre les 19 h i les 20 h, però es tracta d'una recomanació ja que no se'ls pot obligar a votar durant aquesta franja horària.
Tot i que els membres de les meses electorals es protegiran amb un EPI (Equip de Protecció Individual) entre les 19 h i les 20 h, Mitjà ha explicat que no deixa de ser un risc ja que quan es treguin aquests equips de protecció els membres de les meses podrien, per exemple, tocar-se la cara i infectar-se.
Un període extraordinari de vot per correu
Les preocupacions d'Oriol Mitjà se sumen a les del Consell del Col·legi de Metges de Catalunya (CCMC) que ha demanat un període "extraordinari" de vot per correu per tal que les persones infectades per coronavirus o els contactes estrets no s'hagin de desplaçar als col·legis electorals.
L'entitat va fer pública aquesta petició hores després que la Junta Electoral Central (JEC) denegués la petició de Mitjà, que sol·licitava prohibir el vot presencial dels malalts de Covid-19 i optar, en canvi, per la via del vot per correu.
A través de les xarxes, Mitjà es va dirigir als membres de les meses electorals i va lamentar que li deneguessin el recurs, però va assegurar que continuarà lluitant pel dret a la salut de tothom.
En una segona piulada, l'epidemiòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol va exclamar que no podia entendre "per què el Govern català no és competent per prendre aquesta decisió, quan sí que ho eren el basc i el gallec el 12 de juliol".
La Covid a Catalunya
El descens de la tercera onada de la Covid-19 ha accelerat la seva caiguda, amb una velocitat de propagació (Rt) que ha baixat a 0,86, tres centèsimes menys que ahir, encara que repunta el nombre d'hospitalitzats i de pacients a les UCI, en part per l'efecte de finalització de setmana, en què es donen menys altes.
Segons les dades dels indicadors epidemiològics actualitzats aquest dilluns pel departament de Salut, avui hi ha 2.635 persones infectades amb Covid ingressades als hospitals catalans, 69 més que el dia anterior, de les quals 694 estan crítiques a l'UCI, deu més que ahir.