La farmacèutica Moderna, coneguda per haver creat una de les vacunes contra la covid, ara està treballant per desenvolupar noves vacunes contra diversos tipus de tumor. El director mèdic de Moderna, Paul Burton, ha assegurat que la vacuna personalitzada contra el càncer de la companyia podria estar a punt cap a "finals de la dècada". "Tindrem aquesta vacuna i serà molt eficaç, i salvarà molts centenars de milers, si no milions de vides. Crec que podrem oferir vacunes personalitzades contra múltiples tipus de tumors a persones de tot el món", ha afirmat Burton en declaracions al diari britànic The Guardian.
Com funcionarà la vacuna d'ARNm contra el càncer?
L'expert ha detallat com funcionarà aquesta vacuna basada en ARNm, que tindrà la capacitat d'alertar el sistema immunitari d'un càncer que ja està creixent al cos d'un pacient perquè el pugui atacar i destruir, sense destruir les cèl·lules sanes. Les vacunes basades en ARNm funcionen de manera que instrueixen les cèl·lules com crear una proteïna que desencadeni la resposta immunitària del cos contra la malaltia. Així, en el cas d'aquesta vacuna personalitzada contra el càncer, el procés implicaria identificar fragments de proteïnes en les cèl·lules canceroses que no estan presents en les cèl·lules sanes i a partir d'aquests crear fragments d'ARNm que repliquin aquestes proteïnes.
En primer lloc, s'ha de fer la biòpsia del tumor per seqüenciar el material genètic i identificar les mutacions genètiques que no estan presents en les cèl·lules sanes del pacient. Un cop identificades les mutacions, el següent pas és identificar —a través d'un algoritme— quines són les responsables del creixement del càncer i tenen més probabilitats de desencadenar una resposta immunitària. A partir d'aquí, es crea una molècula d'ARNm amb antígens i amb això es fabrica una vacuna personalitzada. Un cop injectada, l'ARNm es converteix en fragments de proteïna idèntics als que es van trobar en les cèl·lules tumorals, de manera que el sistema immune destrueix les cèl·lules canceroses que portaven aquesta proteïna.
Vacunes contra altres malalties
En aquest sentit, Burton considera que les vacunes d'aquest tipus poden tenir un gran potencial per fer front a moltes malalties. "Si crèiem que l'ARNm només era per a malalties infeccioses, o només per a covid, crec que en els darrers mesos hem après que no ho és. Es pot aplicar a tot tipus d'àrees de malalties: càncer, malalties infeccioses, malalties cardiovasculars, malalties autoimmunes, malalties rares. Tenim estudis en totes aquestes àrees i tots han estat prometedors", ha afirmat. En aquest sentit, al gener, Moderna va anunciar els resultats d'un assaig en fase avançada de la seva vacuna experimental contra el virus sincicial respiratori (VRS), que va concloure que és un 83,7% eficaç per prevenir almenys dos símptomes, com ara tos i febre, en adults de 60 anys o més.
L'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les sigles en anglès) va concedir la designació de teràpia innovadora a aquesta vacuna, i el mes següent també li va concedir a la vacuna contra el càncer de Moderna per a pacients amb melanoma, amb l'objectiu d'accelerar-ne el desenvolupament i la revisió. La decisió dels Estats Units es va produir dos mesos després que Moderna presentés els resultats d'un assaig clínic de fase 2 que mostrava que la vacuna, en combinació amb la immunoteràpia de MSD 'Keytruda' (pembrolizumab), reduïa la recurrència del melanoma un 44%.
Així, els resultats d'aquest estudi van esdevenir la primera demostració de l'eficàcia d'un tractament oncològic que utilitza la tecnologia ARNm, utilitzada per primer cop per a les vacunes contra la covid-19. Moderna i MSD tenen previst discutir aquestes dades amb les autoritats reguladores i iniciar un estudi de fase 3 en melanoma el 2023. A més, planegen ampliar-ho "ràpidament" a altres tipus de tumors.