La farmacèutica nord-americana Moderna ha anunciat aquest divendres que treballa en un reforç de la vacuna específic per a la variant Omicron, en el marc d'una estratègia dissenyada per enfrontar aquesta variant detectada per primera vegada a Sud-àfrica que ja ha estat qualificada com a "preocupant" per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
En un comunicat, Moderna ha assenyalat que l'acabada de nomenar Omicron presenta una combinació de mutacions que representa un "risc potencial significatiu per accelerar la disminució de la immunitat natural i induïda per vacunes".
Davant això, "una dosi de reforç d'una vacuna autoritzada representa l'única estratègia disponible actualment per augmentar la immunitat minvant", pel que estan treballant "ràpidament" per provar la capacitat de la seva vacuna actual per "neutralitzar la variant" i esperen poder obtenir més dades en les properes setmanes sobre el resultat.
Una dosi modificada
L'estratègia de la farmacèutica es basa en tres línies d'acció en les quals estan avaluant una dosi lleugerament modificada de la seva actual vacuna, alhora que estan estudiant dos candidats de reforç que ja havien estat dissenyats per anticipar-se a mutacions i, a més, un reforç específic per a la variant Omicron.
"Des del principi, hem dit que per derrotar la pandèmia és imperatiu que siguem proactius a mesura que evoluciona el virus. Les mutacions en la variant Omicron són preocupants i durant diversos dies, ens hem mogut el més ràpid possible per executar la nostra estratègia per abordar aquesta variant ", ha explicat el directe executiu de Moderna, Stéphane Bancel, en un comunicat.
Una variant amb moltes mutacions
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha batejat la nova variant de la covid detectada a Sud-àfrica amb la lletra grega Ómicron. A més, el grup d'experts de la institució ha advertit que l'emergent B.1.1.529 és una "variant de risc" o "de preocupació", ja que "presenta un gran nombre de mutacions, algunes de les quals són preocupants," fins al punt que podria tenir "un risc més alt de reinfecció".
L'OMS defineix una variant "de preocupació" quan s'ha demostrat que està associada a un o més dels següents canvis: un augment de la transmissibilitat o canvi perjudicial en l'epidemiologia de covid-19, un increment de la virulència o canvi en la presentació clínica de la malaltia, una disminució de l'eficàcia de les mesures socials i de salut pública o una de les proves diagnòstiques, les vacunes i els tractaments disponibles. "Les proves preliminars suggereixen un risc més alt de reinfecció amb aquesta variant, en comparació amb altres que també són de preocupació", han indicat els experts.